Pages

Friday, May 25, 2018

Tempoyak udang feveret anak bongsu


Bila si eQa dapat bercuti hujung minggu di rumah... hati emak berbunga riang... terubat rindu dendam emak dan ayah pada si bongsu... meriah sikit kami berbuka puasa hari ini ditemani anak dara kesayangan... apa sahaja yang dihajati pasti cepat-cepat emak tunaikan... maklumlah sudah lebih seminggu berbuka di asrama... rindu air tangan emak katanya...   


Awal2 lagi eQa request udang masak tempoyak untuk menu iftar 9 Ramadhan... feveret sangat! "kasi pedas sikit tau...", laung si ayah pula dari pintu depan rumah... hehehe... memang k.gee sudah faham benar selera tekak en hubby yang 'hantu' pedas... ermmm... berselera sungguh dua beranak menjamu selera nasi sama udang masak tempoyak... sampai menjilat jari nampaknya... syukurlah   


TEMPOYAK UDANG

Bahan-bahan :

500 gm udang segar - buang kulitnya
5 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 helai daun kunyit
1/2 cawan tempoyak
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Sediakan periuk dan masukkan semua bahan kecuali udang. Biarkan sehingga mendidih.  Kemudian baru masukkan udang dan biar sehingga udang masak dan pekat kuahnya. 


No comments:

Post a Comment