Pages

Saturday, July 21, 2018

Asam Rebus Ubi kayu


Pernah makan lauk macam ini..? jangan kecam tau...!! ini lauk nostalgia... lauk zaman nenek moyang kita dulu dulu... zaman Jepun... zaman makanan yang ada hanyalah ubi kayu... sedap atau tak sedap bukan persoalan penting.. yang penting perut harus diisi... alamak..! ter'emo' pulak k.gee hari ini... haha!

Arwah wan (nenek) k.gee dulu memang gemar ubi kayu dimasak asam rebus begini... biasanya wan sengaja buatkan kuahnya berlebih-lebih supaya boleh dihirup bila habis nasi dimakan... masaknya pun mudah... pakat masukkan aje semua bahan dalam periuk... bubuh air secukupnya dan biar mendidih... jangan biar sampai rentung... sudah! 



ASAM REBUS UBI KAYU

Bahan-bahan :

3 batang ubi kayu ~ dibuang kulit, kerat pendek dan rebus
2-3 keping asam gelugor
1 genggam ikan bilis ~ bersihkan dan ramas
1 helai daun kunyit
Garam
Air secukupnya

Bahan untuk ditumbuk :

2 biji cili merah
3-5 biji cili padi
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
Sedikit belacan (jika suka)

Cara-caranya:
1. Sediakan periuk, masukkan air bersama-sama bahan yang ditumbuk tadi dan daun kunyit.
2. Masukkan ubi kayu yg sudah direbus
3. Tambahkan garam dan asam gelugor.
3. Masak hingga mendidih.




No comments:

Post a Comment