Menu apa yer tengahari ini? ada yang istimewa ke? wah! mesti seronok kalau masak menu istimewa untuk orang yang istimewa kan... tambah seronok kalau lauknya menambat selera orang yang memakannya.... bangga nya tukang masak... tak gitu?
Menu k.gee tengahari ini menu biasa biasa saje.... menu senang, ringkas dan ala-ala kampung gitu... k.gee gandingkan batang keladi yang dibeli dari pasar tani bersama ikan siakap dari kolam Sg. Miang, Pekan... k.gee memang suka ikan siakap lebih lebih lagi yang montok dan segar bugar... masak asam pulak memang menu fav k.gee... bermangkuk-mangku ler menghirup kuahnya sambil mengunyah batang keladi tu... sedapnyaaaa....
ASAM REBUS KELADI DAN IKAN SIAKAP
Bahan2:
1 bungkus batang keladi (k.gee beli yang siap dipotong)
1 ekor ikan siakap segar (bersihkan dan potong 3 bahagian)
Bahan2 utk di kisar:
1 biji bawang besar atau 5 ulas bawang merah
1 biji cili merah
3-4 biji cili padi
1/2 inci kunyit hidup
2 ulas bawang putih
Bahan2 lain:
5 keping asam gelugor/asam keping
Garam
Air secukupnya
Daun kesum
Daun kunyit
Cara:
1) Bersihkan dan rebus batang keladi bersama 2 keping asam gelugor. Biar mendidih seketika. Angkat dan toskan
2) Masukkan ke semua bahan kisar, batang keladi yang direbus tadi, garam, air, daun kunyit dan daun kesum ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
3) Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi hangat.
Jemputlah....
Dah berthun xjmp btg keladi kak gee almaklumah dirantau org...rindu plk rase...lauk ni nmpk sedappp
ReplyDeletesalam syg kak gee,
ReplyDeletemmg rindu sgt nk makan btg keladi..mmg sesuai dibuat asam rebus camne kan kak..alahaii hirup kuah tue byk2 sedapnyaa...:)
Lama tak makan asam rebus ni Gee.. minta semangkuk... nampak sedap tu :D
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak..waaahhh sedapnya asam pedas ngan batang keladi..Tapi belum pernah guna ikan siakap ni utk asam rebus..boleh cuba juga ni...
ReplyDeleteSalam kak gee.. menu sihat nih.. tun kalau ikan siakap masak apa pun lajuu je makannya.
ReplyDeletesalam kak...kalau dapat ni selesai kat saya aje lah:)
ReplyDeletealamak gee... dh lama sungguh x makan keladi nie...
ReplyDeleteas salam k.gee,
ReplyDeletelamanya x mkn keladi asam rebus ni...hirup kuah gitu pun sedap sngtttt....! + plak mkn dgn nasi panas....ermmmm....mmg terangkat lah...!
Aduina Gee... berjaya ko menggoda seleraku ya.... haiyyyaaa sampai terliur kudibuatnya! Sedap betul ni buat lauk makan tengahari.
ReplyDeleteSedapnya...konfirm meter laju ni..
ReplyDeletemy favourite!! asam rebus keladi...ratah cam tu jek...hantar kat e-na sepinggan....hihii
ReplyDelete