Hep... hep... huray...!! hep... hep... huray...!! esok hari raya... esok hari raya...!! ops... esok cuti laaa...!! jangan marah yer... tuan rumah meroyan... hahaha... terover pulak pagi ini sebelum tutup diari 2013...
Subhanallah... terlalu banyak kisah suka duka cabaran dan dugaan yang dilalui sepanjang tahun dan beribu-ribu nikmat yg dikecapi tetapi kadang2 kita terlupa bahawa setiap tahun usia kita makin meningkat tetapi amalan kita masih sama... astaghfirullah.... Ya Allah... ampunkan dosa2 kami Ya Allah...
Sebagai penutup tirai 2013 dapur gee-hut hidangkan menu paling ringkas dan mudah... nasi goreng ikan pekasam.... Jom layan...
NASI GORENG IKAN PEKASAM
1 mangkuk nasi sejuk
10 biji cili padi (kpd yg kuat pedas saje)
2 biji bawang merah
1 biji telur
Perencah ikan bilis
Minyak untuk menggoreng
3 ekor ikan pekasam
Cara :
Goreng ikan pekasam hingga garing. Hancur2kan ikan dan tambahkan bawang hiris dan beberapa biji cili padi. Angkat dan ketepikan.
Tumbuk cili padi dan bawang merah. Panaskan kuali dan tumis bahan2 ini menggunakan minyak menggoreng ikan pekasam tadi. Tambahkan sedikit serbuk ikan bilis. kemudian pecahkan sebiji telur dan biarkan telur beku sedikit baru dikacau. Jika suka boleh tambahkan sayur seperti kobis atau kangkung. Masukkan nasi dan ikan pekasam yg digoreng tadi dan gaul hingga rata.
*Tak perlu tambahkan garam kerana ikan pekasam sudah masin.
Jom nasi goreng... dan
Welcome babeh...
Eppy new yer kak gee..meh sepiring n.grg..sdapp
ReplyDeletexpernah makan nasi goreng ikan pekasam...selalunya nasi goreng ikan masin jer...
ReplyDeleteSedapnya ikan pekasam dah lama akak tak makan... yummy
ReplyDeleteSelamat tahun baru 2014 Gee :)
Tun xpenah mkn ikan perkasam. hihi... Selamat tahun baru kak gee.. semoga tahun ini lebih baik dr sebelumnya.
ReplyDelete