Assalamualaikum wmt. wbt... Cuaca di luar sana sangat panas... Masa k.gee bawa eQa ke klinik semalam, penuh klinik dengan orang sakit... hampir sejam menunggu giliran... eQa demam dan serangan tonsil yg agak kronik... 2 hari lagi akan menjalani pembedahan... kami terpaksa menunggu sehingga bilik/wad available... full house... mudahan2 pembedahan dapat dijalankan segera dan eQa cepat sembuh... semoga Allah permudahkan semua urusan...
Sambil k.gee 'sponging' eQa yg demam, sempat juga melayan 5 rencah 5 rasa... santai jer tengok Chef Sherson Lian memasak... main campak2 tapi hidangan sangat menarik... antara menu yg menawan hati k.gee adalah Puding Sagu ni... minta tolong hb temankan eQa k.gee terus godek2 puding yg simple ni... orang kata puding ini sesuai untuk tekak orang demam...sejuk jer.. (tekak orang tak demam lagi sesuai kan... weheee..)
Sebenarnya k.gee tak sempat salin resepi Chef Sherson, so resipi ini k.gee olah sendiri ikut citarasa k.gee dan stok bahan2 yang ada. di dapor. Kalau sudi jom kita semak resipinya...
PUDING SAGU
Bahan (puding sagu) :
2 cawan sagu biji mata ikan
3 cawan air
Bahan (Kuah) :
3 cawan santan pekat
Secubit garam
Secubit garam
Daun pandan
Bahan (Air gula) :
2 sudu gula
Cara-cara:
Rendam sagu lebih kurang 20 minit. Kemudian masak sagu dengan air sampai sagu kembang, kental dan warna bertukar lutsinar. Tuang ke dalam acuan dan sejukkan dalam peti ais.
Didihkan gula merah bersama 2 sudu gula pasir sehingga gula hancur dan pekat. Sejukkan.
Masukkan santan pekat ke dalam periuk dan tambahkan secubit garam dan sehelai daun pandan. Sentiasa kacau sehingga mendidih. Sejukkan.
Bila nak makan, tuangkan santan ke atas puding sagu dan curahkan air gula di atasnya...
ermmm... petang2 yg panas begini sesuai benarlah pekena puding kan...
syioookk....