Assalamualaikum teman2 blogger dan para peminat pondok k.gee... Sarapan apa yer pagi ini? Mesti makan yang enak2 kan... biasanya kalau di Kuantan menu sarapan penuh dengan hidangan berbagai-bagai nasi... nasi lemak, nasi minyak, nasi dagang, nasi berlauk, nasi goreng, nasi kerabu dan tidak ketinggalan berbagai2 kuih muih dan pulut.... kalau sesiapa yang sedang berdiet tu eloklah makan di rumah saje dengan menu sihat memasing yer...
Pagi ini k.gee tak sediakan sarapan sebab penghuni di rumah semuanya berpuasa... eQa sorang tak puasa... lagipon k.gee akan bertugas rasmi ke Janda Baik jadi tak sempat nak ke dapor pagi ini... Choc bottom banana square ini k.gee buat petang semalam dan tapaw ke JB untuk rakan2 setugas. Sebenarnya k.gee dah pernah buat kek ini 2,3 kali tapi resepi dari min's blog yang k.gee ambil dari nasilemaklover ini sangat sedap dan keknya sangat lembut... memang terbaek!
Chocolate-Bottom Banana Squares
Rujuk : nasilemaklover(recipe source : adapted from Mins' blog, 1st posted by Hearty Bakes, with minor changes)
Ingredients:
125g butter, softened
120g sugar
1 egg (lightly beaten)
1 tsp vanilla / Rum
220g ripe bananas (mashed)
180g cake flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2tbsp cocoa powder
1/2 cup chocolate chips
Method
1. Line the base of a 8” square baking pan (removable base) with baking paper.
2. Sieve flour, baking soda and baking powder, add in salt and set aside.
3. In mixing bowl, cream butter and sugar till light and fluffy.
4. Drizzle in the eggs, vanilla/Rum and mashed bananas, beating thoroughly.
5. Add in flour mixture and mix it well.
6. Divide the batter into half. Add the cocoa powder to one portion of the batter. Spread cocoa batter in the baking pan then followed by another half of plain batter. Smooth the top.
7. Sprinkle top with chocolate chips.
8. Bake at pre-heated oven at 180c for 30mins or test batter done with a toothpick or fork.
9. Cool and cut into squares to serve.