Sudah lama tidak membaking... bukan malas tapi tak seronok makan kek sorang-sorang... ini gambar lama yang terperap dalam lappy... tetiba semalam ada pulak yang mengidam nak kek span macam ini untuk hari jadinya... tapi hendak perisa lemon dan mocha katanya... huhuhu... harap-harap malam ini ada 'angin' rajin buat kek...
Kek span ini paling mudah dan senang sangat menyediakannya... yang penting rajin...! sebabnya kek ini menggunakan tepung kek segera cuma perlu tambahkan air, minyak jagung dan telur... godek sampai kembang dan gebu dan kemudian bakar... siap! Sudah banyak kali k.gee buat kek ini dengan pelbagaikan corak dan perisanya... kalau sudi boleh semak di SINI, SINI, SINI dan SINI...
KEK SPAN MOCHA
400 gm sponge cake mix
4 biji telur
80ml minyak jagung
80 ml air
Esen vanila
Mocha emulco
Cara-cara :
1. Sediakan acuan 8 inci. Panaskan oven 180'c selama 15 minit.
2. Masukkan tepung sponge mix ke dalam mangkuk adunan. Tambahkan air, esen vanila dan masukkan telur satu persatu dalam adunan tepung sambil diputar dengan kelajuan sederhana.
3. Bila adunan dah kembang dan gebu, masukkan minyak sambil diputar dengan kelajuan tinggi selama 2-3 minit lagi.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dicampur mocha emulco dan satu dibiarkan adunan asal. Tuangkan ke dalam acuan mengikut corak yang digemari. Kalau suka boleh taburkan chocolate rise di atasnya. Bakar pada suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak.
Gebu gebasnya kek span ni... sedapnyaaa... nak..?
nah...!
Kalau mood takde memang mala betul nak membaking kan kak... Meh saya hembus mood rajin sikit.
ReplyDeletesalam ziarah, dan follow sini.. sedapnye nampak kek tuuu
ReplyDeleteminum ptg camne sedap kak..
ReplyDelete