Resepinya akak skodeng kat sini. Cubalah memang sedap...
Kepada rakan fb En. Md Daud, harap berpuashati dengan juadah yang tak seberapa ni...saya budak baru belajar kalau tak sedap jangan marah eks...hehehe
20 biji jering tua - kat kampong akak panggil jering cambah/tanam
2 biji bawang besar
20 biji cili api - dikisar - ikut suka nak pedas macamana
1/2 inchi belacan
Segenggam ikan bilis
Garam dan Gula
Asam keping
Minyak untuk menumis
Cara-cara : Jering dipotong nipis2. Panaskan minyak, masukkan bawang merah lepastu masukkan cili api dan belacan.. masak sampai pecah minyak. Masukkan jering, kacau..masukkan ikan bilis, asam serta garam dan gula.. Gaul sampai sebati. Masak sampai pecah minyak. Masukkan bawang potong. Terpulang kalau nak kering atau nampak basah sambal tu. Sedia dimakan dengan nasi panas.
Cara-cara Bersihkan ikan & udang & direbus dgn sedikit garam. Ketepikan. Didihkan air rebusan tadi dengan beras yang telah dibasuh bersih. Tambah air & rebus sehingga kembang/pecah. Ikan & udang dikisar kasar & digaulkan bersama bawang merah, putih & halia telah dikisar halus serta serbuk lada hitam. Biarkan sebentar & masukkan ke dalam beras yg telah kembang tadi. Biarkan menggelegak di atas api sederhana. Masukkan santan. Kacau & pastikan tidak pecah minyak. Tambahkan garam & sedikit gula mengikut selera. Kacau rata & didihkan lagi. Akhir sekali, masukkan daun pandan, daun kunyit, daun kesum & pucuk paku. Gaul & tutup api. Boleh dihidangkan. Hubby gemar makan bubur ni dengan sambal cili padi dan ikan masin jeruk...mmm sedappp
Sediakan roti, sardin, bawang besar, cili merah, tepung gandum, marjerin, garam & gula dan minyak menggoreng. Bancuh sardin bersama bawang besar dan cili merah yang dihiris. Gaul sebati. Kemudian bancuh tepung, marjerin, air, gula dan garam. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan sardin dan potong ikut citarasa. Caranya lebih kurang seperti membuat sandwich. Celupkan di dalam tepung gorengan dan goreng hingga garing.
Sedia untuk dihidangkan. Marilah kita sarapan...
Jom layan resepinya....
Bahan2: