Pages
Thursday, March 31, 2011
Kari ikan masin dgn terung
Wednesday, March 30, 2011
Tahniah chef blogger
OK hari ni akak mood malas...cuma masak serba ringkas mihun goreng taucu... inipun dek terpesona tengok meehoon si wana Resepi tumpang tengok di dapor wana yer...
Bingka roti berjagung
1/4 camt garam, 500ml susu segar, 1 camt esen vanila
Tuesday, March 29, 2011
Brocolli berudang
Bubur pulut hitam manis
Bahan-bahan: *1 cawan pulut hitam - direndam beberapa jam *4 cawan air 1 cawan gula 3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa daun pandan - disimpulkan garam secukup rasa
cara: •rebuskan pulut hitam yang telah direndam dengan air sampai pulut pecah dan kurang air •masukkan 2 cawan santan, daun pandan, gula dan garam •kacau supaya tidak pecah minyak dan masakkan sehingga mendidih •tutupkan api •hidangkan bersama2 dengan santan pekat.
Monday, March 28, 2011
Masak lemak peria
Monday blues...
Bahan A : 2 potong ikan tongkol, 1 labu bawang besar - dipotong bulat, 1 sudu sos tiram, garam secukup rasa, serbuk kunyit, minyak menggoreng
Bahan B (dikisar) : 10 tangkai cili kering, 3 biji bawang merah
Cara membuatnya : Ikan dilumur garam kunyit. Gorengkan hingga garing. Angkat dan ketepikan. Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan garam dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau rata. Masukkan ikan goreng tadi dan gaul rata. Sedia dihidang.
Sunday, March 27, 2011
Puding nenas berprune
Sunday eating...
Ok, jom layan menu makan tengahari ahad kami sekeluarga ~laksa penang dan dessertnya puding nenas berprune... ermmmm alhamdulillah kenyang!!
Resepi Laksa Penang :) Sumber: My Resipi
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan ) 1 paket laksa beras *Bahan kuah laksa* 1 kg ikan selayang 4 ulas asam keping 1/2 labu bawang besar 7-10 ulas bawang merah 10-12 sudu makan cili giling 7-10 biji cili padi 1/2 cawan air asam jawa 3 cm belacan segenggam daun kesum 3 batang bunga kantan garam secukup rasa *Bahan ulam laksa* 4-5 biji telur rebus - dibelah dua 1 biji cili merah - dihiris 1 biji cili hijau - dihiris 1/2 labu bawang besar - dihiris 5-6 biji cili padi - dihiris 1/2 biji nanas - dihiris 1 batang timun - dihiris memanjang 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
Cara-cara 1.*Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus hingga lembut. toskan dan diketepikan... 2.*Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi... 3.Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga... 4.Kisarkan bawang merah, bawang besar, cili padi ...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk... 5.Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa... 6.Masukkan daun kesum dan bunga kantan... 7.Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya :P
Cucur Jagung
Jom tengok resepi :)
1 cawan isi jagung
1/2 cawan isi udang ~ dipotong kecil
2 cawan tepung gandum
1 bj telur
1biji kentang ~ dipotong dadu
1 sudu teh garam
daun saderi dan daun bawang ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dicincang
1/2 labu bawang besar ~ dicincang
3/4 cawan air
minyak untuk menggoreng
Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran... Selamat mencuba..
Saturday, March 26, 2011
Wantan inti ikan
inilah inti ikan yg akak maksudkan...nak buatnya lebih kurang begini...ikan selayang direbus dan ambil isinya, tumbuk. Masukkan dalam kuali bersama santan dan bawang besar yg didadu, tambah sedikit lada hitam. Masukkan garam dan gula. Masak sehingga kering sedikit. jika suka, boleh masukkan cili merah yg di potong2 dan daun sup..
Masukkan inti di tengah2 pastry dan bentukkan ikut suka. Lepas tu goreng... Sesuai untuk minum petang, sedap dimakan dengan sos...