Sunday, January 10, 2010

Lunch hari ni

Paceri Nenas

1 tin nenas
1 inci halia
1 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
1/2 sudu teh kunyit serbuk
Bahan penumis > biji pelaga, bunga lawang, cengkih dan kayu manis
3 biji lada merah (ikut suka)
1 sudu makan cuka
Garam, gula dan perasa secukupnya
2 sudu makan minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bawang, halia dan bawang putih.
Setelah naik bau masukkan udang kering dan mudian masukkan bahan penumis.
Masukkan kunyit serbuk dan sedikit air dari jus nenas (jika suka)
Kemudian masukkan nenas dan lada merah
Masukkan garam, gula dan perasa >> tunggu sebenar sehingga mendidih












KURMA AYAM

Bahan-Bahan: 1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil)
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
3 b iji kentang [belah 4]
1 labu bawang beasr [belah 4]
1 biji buah tomato
2 biji lada hijau [belah 2]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 s/b majerin
minyak
garam

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak. 2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula
3. Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendideh.
4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendideh dan agak pekat.
5. Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api.
6. Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti.

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015