Bahan doh :
125ml air suam
1/2 sudu gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu butter
250 gm tepung roti
1/2 sudu kecil bread softner
1/2 sudu kecil bread improver
Caranya:
~Gaulkn tepung roti dgn semua bhn yg lain, uli sebati, biarkn ia naik seketika.
~ canai dlm dulang yg dikehendaki, biarkn ia naik lagi
~bila sudah kembang, tekan sedikit doh (guna hujung jari), sapu sos
~tabur bhn2 topping dan keju parut
~bakar dengan suhu 200 C selama 20 min
~sedia dihidang
Bahan sos :
25gm campuran rempah piza }
30 gm gula } campur, gaul sebati & perap 4-5 jam
200 gm paste tomato }
(dlm tin eg:Leggos~ada kat Giant)
atau (kalau xde rempah pizza boleh buat sendiri cam gini...)
1 1/2 sudu minyak zaiton
1 biji bwg putih
1 biji bwg besar
200 gm tomato paste
1/2 sudu gula
garam secukunya
1 sudu kecil oregano
3 helai daun bay
Bahn topping:)
1 sudu minyak zaiton
1 ulas bwg putih - cincng
5 ekor isi udang
sedikit lada sulah
~ panaskn minyak tumis bwg putih, udang, lada sulah
2 batang sosej - potong kecil
100 gm nenas kiub
5 biji cendawan butang - ptg nipis
4 biji buah zaiton - sda
Lada benggala hijau & merah - potong memanjang
2 btg crab stick - potong nipis
100 gm keju mozarella - parut
No comments:
Post a Comment