Wednesday, April 8, 2015

Kek Arora GST


Wah! sana sini riuh isu GST yea... k.gee pon nak cerita pasal GST jugak... hehehe kek arora GST -  'Geng Sekolah Tadika... hahaha... jangan marah gurau-gurau... kek arora ini memang k.gee buat untuk jamuan di sekolah tadika... anak perempuan k.gee yang menjadi guru sementara di sekolah tadika adakan jamuan harijadi anak muridnya... amboi! bukan main lagi sayang Cikgu Ain pada anak-anak muridnya... siap belanja kek warna warni lagi...


KEK ARORA

Suai rasa oleh : gee-hut


Bahan-bahan :

•250gm mentega
•100gm gula kastor
•1 sudu kecil cream of tartar - saya tambah sendiri
•1/2 cawan susu pekat manis
•6 biji telur
•250gm tepung gandum
•2 sudu kecil baking powder
•3 jenis pewarna / perisa (kalau suka banyak warna boleh tambah)

Cara-cara :

1.Panaskan oven pada suhu 170C.

2.Lenser loyang dengan marjerin dan taburkan dengan tepung. Ketepikan. 

3.Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan cream of tartar. Ketepikan.

4.Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.

5.Masukkan telur satu persatu (pastikan telur tu dah sebati barulah dimasukkan sebiji lagi hinggalah habis) dan pukul hingga rata.

6.Tutup mixer. Masukkan campuran tepung dan gaulkan adunan secara kaedah kaup dan balik.

7.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Masukkan pewarna / perisa ke dalam setiap bahagian dan gaul rata.

8.Sudukan adunan satu persatu ke dalam loyang sehingga semua adunan habis.

9.Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan api bawah selama 45 - 60 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.

* K.gee taburkan serbuk koko bagi setiap sudu adunan yang dilapiskan ke dalam loyang.



Nah! kek arora GST...


12 comments:

Nooriah Abdullah said...

nampak sedap kek tu Gee, dah lama kaknoor nak baking kek ni tapi sampai skrg belum lagi sampai hajat hehe

Amie said...

Stress Gee bila disebut GST... hu huhuuu..... hairan betul , napelah barang2 naik rega!

lia ummiirfan said...

hihi.. terkejut bila baca nama kek tadi.. kuss.. semangat! :))

cazamiya said...

sodappnyaa kek GST wrna warni hihihi syaza singgah dan follow sini. hemput baca entri terbaru syaza tentang kereta idaman

aji nugraha said...

wow lezatnya bikin nafsu makan meningkat,,...






















Jelly Gamat Gold G

Cemara Vitaloka said...

Website of yours is very nice, and it is also good to read. Anyway a success continue to make you the owner of this blog.
Obat Pengurang Nafsu Makan

Giska Masha said...

Hopefully not soon recover, visit my web :
Obat Sulit Bernafas
Obat Agar Awet Muda

pemi amalia said...

Be like a tree, although often stoned, he responded with a sweet fruit. Obat Rambut Rontok
Toko Herbal di Tasikmalaya
Obat Anti Stres Meredakan Depresi dengan Cepat
Obat Rabun Jauh

Seputar Wanita Indonesia said...

It might just be the time you memperinkan me, as if you could reply to my love, let all this pass became a beautiful memories when we're together

obat tradisional infeksi saluran kencing
cara mengobati bentol kaligata
rekomendasi makanan untuk penyakit tipes
diagnosis of diabetes insipidus

manfaat kacang polong
jenis stadium kanker serviks
martunis bertemu cristiano ronaldo

Wilandita Rumaidha said...

Acne is a skin problem that is often experienced by most people and are usually marked by the appearance of spots in some parts of the body such as the face, back, and chest.
Obat Bebas Jerawat

Kemanapun Ada said...

Really your blog is very interesting.... it contains great and unique information. I enjoyed to visiting your blog. It's just amazing.... my blog: Tips Atasi Flu Pada Anak dan Dewasa

Sehat On Herbal said...

thank for to information, thanks to your article. Thank you, I've recently been searching for information about this topic
for a while and yours is the greatest I have found out so far. berikut ini adalah artikel yang membahas tentang Manfaat Jahe Untuk Impotensi atau Disfungsi Ereksi || Dampak Negatif Karena Terlalu Sering Berhubungan Seks || Ternyata Buah Dan Sayuran Ini Bisa Merusak Kualitas Sperma || Agen Vig Power Capsule semoga bisa berguna dan dimanfaatkan dengan baik. Atas kekurangannya saya ucapkan mohon maaf, dan atas perhatiannya saya ucapkan terima kasih.. hee

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015