Monday, July 6, 2015

Sayur Lodeh


Salam 19 Ramadhan... 

Sedar tak sedar kita sudah hampir sampai ke fasa terakhir Ramadhan... Bersamalah kita terus beribadah, berzikir, munajat dan berdoa semoga direzekikan bertemu Malam Lailatul Qadar.. amin Ya Allah...  


Hari ini layan menu ala ala juadah raya gitu... tak sabar nak raya ke...? hehehe... bukan dik... k.gee memang gemarkan makanan berkuah waktu berbuka puasa... selera sangat kalau dapat hirup kuah terutama kuah lodeh yg sarat dengan sayur-sayuran...  kalau boleh setiap hari nak buat menu berkuah tak kiralah mee ke, bihun atau nasi janji boleh hirup kuah yg banyak... taklah kering sangat tekak setelah seharian berlapar kan?

Apap pun sayur lodeh memang menu wajib di pagi raya... selalunya emak akan sediakan ketupat, rendang sambal kacang dan serunding untuk dihidang bersama sayur lodeh... bolehlah pilih ikut citarasa masing-masing...  



SAYUR LODEH

1 keping tempe - dihiris dan goreng sebentar
3 keping tauhu - dipotong kecil dan goreng sebentar
5 batang kacang panjang
1/2 biji kobis
1 biji karot
1 paket suhun
1 paket fucuk
1 biji sengkuang
1 batang serai - dititik
2 biji cli merah - hiris
100 gm udang basah
1 liter santan cair
1/2 liter santan pekat
Garam secukup rasa
1 ketul kiub ikan bilis
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan kisar/tumbuk

1 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
1 inci kunyit hidup

Cara penyediaan :

1. Sayur-sayuran dibersihkan dan dipotong kecil.
2. Tumis bahan kisar dan serai hingga wangi.
3. Kemudian masukkan santan cair dan sayur2an serta cili merah.  Masak hingga mendidih.
4. Masukkan pula santan pekat, udang, suhun dan fucuk.  Kacau.
5. Bubuh garam secukup rasa dan masak sehingga mendidih dan sayur layu.
6. Sesuai dihidangkan bersama nasi impit atau lontong, sambal tumis atau kuah kacang.


Sesuai untuk hidangan di pagi lebaran...
Selamat mencuba...



2 comments:

lia ummiirfan said...

sedap dan mudah je nak buatnya ekk :))

Aniey Yusoff said...

betul2 amik mood nak raya ni hehe :)

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015