Tuesday, January 27, 2015

Bubur Jagung Butir Nangka


Tenggelam timbul... tenggelam timbul.... tenggelam...tenggelam... tenggelam... ops! timbul pulak... tenggelam lagi... tak timbul timbul.... itulah nasib blog GeeHut yang sudah suram-suram cahayanya macam pelita yang sudah kehabisan minyak tanah... nak ditutup terasa sayang... ibarat di buang mati emak ditelan mati bapak... aduh mak ai..!! di mana nak cari mood rajin yea?


K.gee tabik spring lah pada teman-teman blogger yang bukan sahaja rajin memasak dan mengupdate blog setiap hari malahan boleh terima tempahan kek, kuih muih dan segala bagai... kadang-kadang tu masih mengupdate blog dalam keadaan kesihatan yang terganggu.... subhanallah.!! beruntunglah mereka dan keluarga mereka kan...


Oklah, sementara ada sedikit mood rajin ni, k.gee sajikan bubur jagung yang dicampur 'butir nangka' untuk sajian minum petang.. kata orang Kelantan butir nako... jom!


BUBUR JAGUNG BUTIR NANGKA



Bahan-bahan :

•2 tongkol jagung manis - dihiris


Bahan Butir Nangka :

4 cawan tepung pulut

sedikit kapur makan

air daun pandan

sedikit garam


Bahan kuahnya :

1-2 mangkuk santan dari sebiji kelapa

1/2 cawan gula pasir

daun pandan

sedikit gula nisan/gula merah

Sedikit sagu biji


Cara buat butir nangka:

1. Masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk besar dan tambahkan air sedikit demi sedikit sambil di gaul rata. Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.

2.Bentukkan doh menjadi bulat atau bentuk seperti biji nangka.

3.Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan tadi... bila masak ia akan timbul... apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Ketepikan.

4.Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan ke dalam periuk dan jagung yg dihiris tadi, masaklah hingga mendidih. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka tadi.  Tambahkan biji sagu ke dalamnya. Sedia untuk dihidang.....


Upin dan Ipin menari nari
Ayam goreng makanan kegemaran
Jemputlah sesiapa yang sudi
Bubur jagung butir nangka k.gee sajikan...


4 comments:

Nooriah Abdullah said...

terliur lah tengok ni sbb smaa lah menu kita didapur hari ni Gee

Amie said...

Sampai sini dah larut malam,
Mesti dah habis bubur jagung,
Kalau Gee tak mau tenggelam,
Baiklah Gee pakai pelampung.... terus terapung-apung he hehhehee... gurau aje... good nite dear :)

Rina Audie said...

cuaca dingin yang bikin perut selalu lapar, memang pas makan bubur yang hangat. Bikin ngiler kak...

Rohah said...

Bikin ngences ni kak..

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015