Saturday, March 28, 2015

Bubur Udang simple


Lamanya k.gee tidak ke udara... jemu gamaknya tetamu asyik disajikan bubur gandum... hehehe... apo nak dikato... tuan tanah sibuk bebenor... orang lain sibuk dengan tempahan kek, kuih dan segala bagai... berpeluh-peluh tapi masyuuuuk...!! kita pulak sibuk urus itu urus ini pergi ke sana ke sini... tak jugak masyuk masyuk... masyuk angin keluar asap aje daaa.... !!!


Seminggu dua ini bubur nasi sudah jadi menu wajib di dapur geehut... al maklumlah sambil melayan tekak orang sakit... macam-macam bubur yg k.gee buatkan... bubur lambuk, bubur daging, bubur pedas, bubur ayam dan kali ini bubur udang pulak... cuma udangnya pemalu sikit... menyorok dalam nasi... hehehe....   


BUBUR UDANG

1 cawan beras - rebus bersama air hingga kembang dan hancur
1 cawan santan
10 ekor udang hidup - buang kulit
2 ulas bawang putih - dihiris 
2 biji bawang merah - dihiris 
1/2 inci hali - hiris
1 kiub ikan bilis
Garam secukupnya
Daun bawang / daun sup
Sedikit minyak masak
Bawang goreng

Caranya :

Panaskan periuk dan minyak masak.  Tumis bawang dan halia yg dihiris halus sehingga naik bau wanginya.  Masukkan udang dan kacau rata.  Curahkan nasi yg sudah direbus tadi.  Tambahaa santan, kiub ikan bilis dan garam secukupnya.  Biar sehingga mendidih dan masak.  Tutup api.  Taburkan daun bawang dan bawang goreng di atasnya.  Sedia dihidangkan.  


Kalau suka boleh dihidangkan bersama sup sayur dan telur masin... sedaaap banget... orang tak sakit yang makan bertimbun-timbun.... heeee


2 comments:

Wani said...

salam singgah kak gee..
sy pun suka gak bubur nasi ni.. tapi simple2 je la tak pernah buat pasal bubur udang

Nooriah Abdullah said...

boleh try ni anak2 suka bubur, tapi mama lembik2 kurang sikit good idea selera orang demam ni nak yg lembik2 kan Gee

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015