Alahai... kamera buat hal ke... atau tuan kamera yang buat hal ni...? awat nya gambar blur semacam... tuan kamera pon memang sudah lama tak turun padang... dah hilang focus barangkali... huhu... apapon sekadar nak berkongsi resepi kuih tepung gomak...
KUIH TEPUNG GOMAK
Resepi : Raidah
Bahan inti:
1 biji kelapa parut
200g (2ketul) gula melaka atau gula merah
1/2 cawan gula pasir @ secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1 helai daun pandan
Air.
Cara penyediaan:
1. Masak gula melaka, gula pasir, sedikit garam dan daun pandan bersama air sehingga gula hancur. Angkat dan tapiskan.
2. Masukkan kelapa,tepung gandum ke dalam air gula tadi. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Untuk memudahkan kerja, bulat2kan inti terlebih dahulu dan ketepikan.
Bahan kuih tepung gomak:
500g tepung pulut
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara penyediaan:
1. Bancuh/gaulkan tepung pulut dengan air yang telah dicampur sedikit garam(sesedap rasa) sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati/kental . Buat sama macam bancuhan kuih buah melaka.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Masukkan inti dan bulatkan serta leperkan semula.
3. Masakkan air, setelah mendidih masukkan kuih dan masak sehingga kuih timbul(naik ke atas) barulah diangkat.
5. Kemudian gaulkan dengan tepung kacang hijau sehingga menyaluti kuih dan bolehlah dihidangkan.
Bahan untuk menyalut kuih
200g serbuk kacang hijau (k.gee beli yang sudah ready made)
Malam ini bolasepak Piala FA Pahang vs Kedah...
Ale ale... Tok Gajah... go go!!
1 comment:
Thank you for writing tthis
Post a Comment