Monday, May 8, 2017

Mochi



Menurut ceritanya kuih mochi merupakan kuih tradisi paling popular di Jepun... kuihnya kenyal, lemak dan manis intinya... kuih koci atau tepung gomak mungkin boleh dikatakan kembar kuih mochi... hehehe...


MOCHI


  • 1.5 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung jagung (disangai)  
  • 200gm pes kacang merah
  • 1/4 cawan gula
  • 1 cawan air
  • pewarna pilihan

Cara :


1. Sediakan bekas, masukkan air, tepung, gula dan pewarna.  Kacau rata.

2. Tuang ke dalam loyang dan kukus 15-20 minit sehingga masak dan adunan kenyal.

3. Di atas dulang taburkan tepung jagung yang sudah disangai seketika dan letakkan adunan mochi di atasnya.   bentukkan mochi dan ratakan dengan tangan lepas tu masukkan inti kacang merah di tengah dan tutup bahagian yang terbuka.  Lakukan langkah tu hingga adunan mochi habis. 

4. Siapkan Snow Sugar lepas tu golekkan di atas mochi.  Mochi sudah siap untuk dimakan.




1 comment:

rahel said...

Salam Cik Gee...hehe...lama kita tak singgah...blog pun makin lawa.Sedap Moci tu.

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015