Hai...! ketemu lagi... jom nikmati sate lilit Bali...
3 ketul ayam ( ambil isinya dan kisar)
10 ekor udang hidup (ambil isinya dan kisar)
5 batang serai
2-3 tangkai daun bawang - hiris kecil
1 sudu besar bawang goreng
Garam dan gula secukupnya
Bahan kisar :
4 biji cili padi
5 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 in halia
1/2 lengkuas
1 batang serai
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
Cara :
Satukan kesemua bahan kisar, bawang goreng, daun bawang, isi ayam, isi udang, garam dan gula. Gaul hingga sebati. Ambil seketul kecil adunan dan kepal-kepalkan. Kemudian ambil sebatang serai dan lilitkan kepalan adunan tadi pada batang serai. Buat sehingga habis. Panaskan kuali non-stik dan bakar sate sehingga masak. Hidangkan panas-panas bersama sos kegemaran.
Cubalah... sedap taw!!
No comments:
Post a Comment