Sunday, February 28, 2010

Hari minggu

Tengahari ni kami 3 beranak jamu mee kari udang. Semlam beli udang kat Carefour. Ada plak telur puyuh Paklang Amin bw minggu lepas dr sekolahnya di Chenor...waaa menyelerakan... abih la sebungkus mee tu kami 3 beranak sapu smpi...... eeeerrrk...... alhamdulillah, kenyang pewot.
Sambil melayan perut yg kenyang nih...lawat blog2 resepi ...jumpa resepi Satay Goreng oleh Hana...nampak bes jer...copy & tempek la kat sini nti hb balik boleh buat....
Bahan-bahan
•1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
•150 g gula pasir
•100 g gula merah
•100 g madu, 2 sk garam
•Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
•3 sb ketumbar biji - sangar
•2 sk jintan halus - sangar
•1 sb lada sulah biji
•6 ulas bawang putih
•1/2 jari halia
•2 hiris lengkuas
•4 batang serai - hiris
•1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
1.Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
2.Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
3.Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang
~ Resepi Hana

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015