Friday, January 16, 2015

Masak Lemak Peria


Assalamualaikum dan salam Jumaat...

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim... 
di hari Jumaat yang mulia ini Kau satukanlah hati-hati kami,
jauhkanlah kami dari sebarang kemungkaran dan kekufuran...
Semoga kami dapat beriman dan bertaqwa kepadaMU...

Ya Allah 
berikan kami sepasang mata yang mampu melihat kebaikan orang lain, 
sekeping hati yang mampu memaafkan setiap kesalahan,
minda yang mampu melupakan kepahitan dan
jiwa yang tak pernah rapuh imannya...

Sesungguhnya Kau Maha Pengasih lagi Penyayang... 
Amin Ya Allah


Apa juadah makan tengahari Jumaat ini? K.gee masak lauk kegemaran encik suami... peria kambas dan udang dimasak lemak kuning... kemudian gandingkan dengan ikan goreng dan sambal belacan... makan dengan nasi namgat... fuh!! berselera nampaknya encik suami dan anak-anak makan... tak sia-sia penat di dapur kan... 



MASAK LEMAK PERIA

Bahan-bahan

1 biji peria yang dibersihkan dan dibuang biji dan potong nipis
4-5 biji cili padi 
1 inci kunyit hidup
2 labu bawang besar saiz sederhana
200gm udang sederhana besar - dibersihkan
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa
1 keping asam keping
1 cawan air

Cara-cara membuat:

1.Kisar/tumbuk lumat cili, kunyit hidup dan bawang besar.
2.Masukkan ke dalam periuk bersama peria, santan, air, asam dan garam.
3. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan udang dan biar mendidh lagi.


Jemput makan semua...
bismillah



2 comments:

tun_telani said...

masak mcm ni xterasa pahit dia ye kak.. tun takut nk makan sbb dulu kecik2 makan rasa pahit betul.. hihi

Amie said...

Sedapnya Gee... kita pun suka makan peria, sebab suka khasiatnya... boleh cuci perutku!

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015