Wednesday, February 4, 2015

Ikan kerisi kicap


Menu biasa-biasa saja untuk makan tengahari ini... menu yang cepat dan ringkas... namun tetap berselera dan bertambah-tambah nasi... hehehe 


Seperti biasa singgah rumah Cik Google dulu sebelum ke dapur memasak... kali ini terpikat resipi Ikan Bawal Kicap Pedas dari dapur CMG... cuma ubahsuai serba sedikit ikut selera tekak GeeHut... Che Mat guna ikan bawal k.gee ada ikan murah je... hihihi... Minta izin copy paste resipinya ya Che Mat... Terima kasih daun keladi...ahaks



IKAN KERISI MASAK KICAP PEDAS

BAHAN-BAHANNYA :-)

2 ekor ikan bawal hitam bersaiz sederhana (K.gee guna ikan kerisi...)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
4 ulas bawang putih diketuk
1 inci halia, hiris 3 dan diketuk
1 batang leek, kerat pendek dan rendam
1 biji cili merah, hiris serong memanjang
1 biji cili hijau, hiris serong memanjang
1 camca besar cili kisar
1/3 camca teh lada sulah
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
7 camca besar kicap lemak manis JALEN
1/4 camca teh cuka makan JALEN
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan bawal disiang, cuci bersih dan kelar2 sedikit. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan kurang lebih 2 camca besar minyak. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia, tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukkan bawang besar, leek (toskan), cili merah dan cili hijau. Kacau rata.
  3. Tambah kicap dan air, masukkan juga cuka makan. Kacau dan masukkan serbuk lada sulah. Gaul rata dan masuk ikan. Gaul perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain..


Jemput...



4 comments:

Nooriah Abdullah said...

tengok pun dah tau sedapppp ni Gee

Eny Abdullah said...

Dah lama tak buat ikan masak kicap.. sedapnya kak Gee

geraugebang said...

Daun pudina tu tanam sendiri heh? sedapnya teh pudina ek...

Amie said...

Sedapnya ikan kerisi... lama tak makan!

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015