Tuesday, March 19, 2013

Popia Serunding Ikan


Selamat pagi semua... matahari sudah terik memancar di pagi hari... kadang-kadang cuaca yang panas begini membuatkan kita cepat letih dan badan terasa lemah... nak buat kerja pun tak ada mood... yang ada mood malas aje...  apa kata kita berehat sebentar sambil menikmati nescafe beng di kedai kopi, nak?


Hehehe... jangan minum lama lama tau di kedai kopi... kerja dalam tray yang bertimbun tu siapa nak buat... minggu depan sudah cuti sekolah... compem nak bawa anak-anak bercuti-cuti Malaysia... lagi pun undangan kenduri kahwin pun banyak... so jom kita siapkan kerja hari ini jugak...!! (hehehe...sebenarnya ini warning untuk diri sendiri...)


Oklah... kita ke dapor gee-hut pulak yer... Popia serunding ikan ini menu minum petang semalam... kebetulan ada belen serunding ikan atau sambal ikan yang dimakan dengan nasi impit hari minggu lepas... k.gee ubahsuai sikit dan godek2 jadikan inti popia... sedap juga layan popia dng sos cili bermadu... tapi yang dalam pic tu bukan sos cili yer... itu hiasan semata-mata... hehehe


POPIA SERUNDING IKAN
Idea dr resipi Popia Satar Ikan dari Majalah MIDI

Bahan :

1 pkt kulit popia
2 biji bawang besar - dipotong dadu
2 biji cili merah - hiris nipis
2 ulas bawang butih - tumbuk kasar
3 tangkai daun bawang - potong kecil
minyak untuk menumis
Sedikit tepung gandum dan air untuk dijadikan gam

1 mangkuk serunding ikan  (resipi bileh rujuk di SINI yer...)

Cara :

1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak.  Tumis bawang putih hingga garing, masukkan bawang besar yg didadu, cili dan daun bawang.  Gaul rata
2. Masukkan serunding dan gaul lagi. 
3. Angkat dan sejukkan.
4.Letak sedikit inti atas kepingan kulit popia, lipat dan gulung untuk menjadikan popia gulung. Buat sehingga habis. 
5. Goreng popia dengan api perlahan sehingga kekuningan, angkat dan toskan minyaknya.
6.  Sedap dihidangkan dengan sos cili atau sos kegemaran.

* Untuk gamkan kulit popia, bancuh tepung gandum dgn sedikit air dan sapu dibahagian hujung gulungan popia supaya ia nampak kemas. 



Jemput..jemput semua...
ambil sorang sebatang yer...



12 comments:

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak Gee..emmm sesekali ubah selera kan..best gak ni..Betul tu, sekarang cuaca panas, buat badan lembap dan lemau jeeeee

adda syuhada said...

Wahhh yummy...

Mori Said said...

hi gee.. bila tgok gmbr menu nie..teringat stok popia dlm peti ais...x berusik lagi..hehehe... bila la nk mula nie...

Lesung Batu said...

salam kak Gee..meh sebatang popia tu..simple & mesti sedap nih! :)

ibh_sue said...

Asslmkm Kak Gee.
Lama tak makan popiah ni...Ada lagi tak tu..Heee

Shiela said...

mmm.. sedapnyer kalau dapat popia petang petang ni..

Delima Zamrud said...

Lama D5 xbuat popia nampak sedap pulak yg akak buat nie nk satu buleh :)

ady said...

as-salam
sedapnye POPIA SERUNDING IKAN

rahel said...

Sedap popia ni..krup krap krup krap...

Sury Abil said...

Coppp...lmbt smpai..mesti dh hbis ni kan...kulit popia ado tu ha dlm petisejuk..x buat apa2 lagi ponn..:-)

Marsita yahya said...

serious tak pernah buat popia tapi saya lebih suka yang basah....apa2 pun terbaek kak G.

Rohah said...

tak pernah rasa lg inti serunding ikan...mesti sedap ..sbb kita suka makan popia..

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015