Thursday, January 16, 2014

Kerabu nangka muda


Assalamualaikum... salam siaran dan salam rindu buat semua... suram jer cuaca di luar sana se suram mood nak berblogging yang hampir tenggelam.... alahai... bukan malas tapi kadang-kadang tak ada idea... lagipun menu masakan yang biasa biasa saje dan berulang-ulang... bimbang juga ada yang boring atau menyampah kan... hehehe...   


Yang ini menu baru dari dapur gee-hut... pertama kali buat dan pertama kali makan... kerabu nangka muda resipi dari emak k.gee yang memang gemar makan kerabu...  ermmmm... walla..!!



KERABU NANGKA MUDA

Bahan-bahan :-


Nangka muda - potong kecil, rebus dan toskan

10 biji cili padi - potong kecil
5 ulas bawang merah - hiris nipis
1 sudu lada hitam - digoreng tanpa minyak
1 sudu beras - digoreng tanpa minyak
1 cawan santan pekat
1/2 cawan kelapa parut - digoreng tanpa minyak
Sedikit udang kering

Cara2nya

Tumbuk lada hitam, beras goreng, kelapa dan udang kering hingga hancur.  Sediakan bekas dan campurkan semua bahan-bahan.  Tambahkan santan pekat, garam dan gula mengikut citarasa. Gaul rata.
 

Selamat mencuba...!!

6 comments:

cikla said...

salam gee..cari2 kerabu sampai umah gee ni..cantik gambar2 semua ...mesti sedap2 belaka ni..cikla follow yer

Rahimah imah said...

Salam gee...
Akak share resepi...
nampak sedap ja...

Umie Jazz said...

salam Gee rasa cam nk ngendeng jer kerabu nangka muda gee ni sepiring

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya Gee... akak kalau dah teringin nak makan tu tak kiralah angin satu badan melanda diri akak ni makan nangka tu :)

myda_ahmad said...

suka tgk gambar2 kat blog gee nie,cantik.....anyway,mesti sedap kerabu nangka tuh kan!...

hazila said...

Saya pun suka menu ala ala kerabu ni kak. kalau meratah saja pun sedap.

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015