Wednesday, January 29, 2014

Kurma Daging Berkerisik


Pertama kali k.gee memasak lauk kurma atau kormak bahasa pasarnya... biasanya makan kurma di majlis kahwin atau kenduri kendara... entah macamana tetiba teruja bila makan kurma ayam masakan si Rozila rakan sepejabat k.gee untuk bekalan anaknya ke sekolah... walaupun tak pedas namun berselera pulak kami berdua makan... balik dari pejabat petang itu terus k.gee ke pasar beli daging dan rempah kurma Adabi... 


K.gee ubahsuai sikit resipi kurma dari Rozila... k.gee tambahkan kerisik dan untuk lebih kaww k.gee kisarkan beberapa biji cili padi hijau... wah! semerbak aroma lauk kurma k.gee... minta maaf yer orang kampung k.gee sedekah bau saje lah... hehehe... 

 

KURMA DAGING BERKERISIK

Bahan-bahan :

1 kg daging - potong kecil dan bersihkan
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk air
2 biji bawang besar - potong empat
2 biji ubi kentang
2 biji tomato
Beberapa biji lada hijau
2 sudu kerisik
1 paket rempah kurma - bancuh dengan sedikit air
Rempah penumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
Air asam jawa
Garam secukupnya

Untuk dikisar :

10 ulas bawang putih
1 inci halia
3-4 biji bawang merah
5-6 biji cili padi hijau

Cara:

1.  Panaskan periuk dengan sedikit minyak dan tumis rempah penumis.
2.  Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau. Masukkan pula rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air.  Biarkan garing sedikit dan bangkit baunya.  
3.  Masukkan daging dan gaul rata.  Tambahkan sedikit air dan biar sehingga daging empuk/lembut.
4.  Bila daging sudah lembut, bolehlah ditambahkan santan, air asam jawa, garam dan gula.  Juga masukkan kentang dan lada hijau.
5.  Biarkan merenih dan pekat sedikit baru masukkan kerisik, tomato dan bawang besar yg dipotong empat.
6.  Sesuaikan rasanya dan bolehlah dihidangkan bersama nasi kegemaran.

K.gee gandingkan bersama nasi putih, acar timun dan ikan masin talang...
sedaaaap....


13 comments:

myda_ahmad said...

terliurnya saya ,nak2 lagi perut tgh bergendang nie...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Aduhai sudah tergodaakak tengok kurma daging Gee ni.. mau ptg nanti menggodek masak kurma pulak ;)

JaSSNaNi said...

Dulu2 nani buat masak kurma daging atau ayam.. anak2 pelik.. sbb suami tak minat.. so jarang wat.. skrg ni dah dapat sambutan.. masak kurma daging dan ayam the best... telo sekali skala leh gak.. :) kan kan kak..

Tihara said...

masak kurma ni sedap juga kan

Yatie said...

waduhhhhh wat terliur je tngk kurma daging ni...lama tak makan mcm ni....sedapnya lahaiiii..

sabar dubai said...

Mak aiiiterliurnye tgk

Bicara Kak Noor said...

tengok gambar pun dah sedap apa lagi kalau makan gerenti tak cukup ni Gee saheh punya..

iT's All aBout uS said...

alahaiiii... mengancam sungguh kurma daging akak ni. Nasib tak duduk sebelah umah, kalau tak mesti sampai dah piring kosong kat umah akak.....

Umie Jazz said...

Assalamualaikum Gee aduh terliur...mai anto semangkuk...

ady said...

sedopnye..

ummiaisyah said...

alahai kurma mmg pujaan sepanjang zaman...kurang2 2 minggu sekali kena buat..tp kurma ayam la..sbb anak2 suka mkn..x pedas kan..nnti bole la buat camni plak..boh kersik..tq kak gee

Amie said...

adeeehhh Gee... cantiknya... sedapnya... cukup pakej untuk menggoda selera!

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015