Tuesday, January 28, 2014

Paung goreng


Selamat pagi semua... senyum-senyum selalu yer supaya hidup kita lebih ceria... barulah ada semangat nak buat kerja kan... hehehe... senyum sokmo kata oranag Terengganu kite... apa khabar mek-mek Terengganu di sana tu...  sihat-sihat hendaknya terutama yang rajin berkebun tu... pepagi lagi sudah keluar peluh sambil berbudi pada tanah... syukur alhamdulillah dapat makan sayur segar dan boleh jimat belanja, kan... 


Pernah makan kuih paung goreng? Kuih ini popular di Terengganu dan di Kuantan pun ada banyak dijual terutama hidangan minum petang bersama satar dan pulut panggang... ada juga yang memanggilnya kuih bom sebab biasanya kuih ini meletup apabila digoreng... kata orang petua mengelakkan dari meletup campurkan sedikit kelapa dan tepung gandum dalam dohnya dan digoreng dengan api perlahan... kuihnya lebih sedap dan rangup... jom kita cuba...


PAUNG GORENG

Resipi : Chef hanieliza
Olahan rasa : Gee-hut

Bahan2:

2 cawan tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
1 sudu kelapa parut putih (k.gee tambah)
1 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng terendam

Bahan Inti

5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah [hiriskan]
1 cawan santan
3 cm halia [hiris]
1 s/k halba
1 sudu kecil lada itam- tumbuk
1 sudu cili kisar (k.gee tambah)
1 s/k gula
garam secukupnya

Cara membuat:

1. Ikan direbuskan dan sejukkan.

2. Ambil isi ikan dan hancurkan.

3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.

4. Gaulkan tepung pulut, kelapa dan tepung gandum bersama air garam.

5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.

6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan.

7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.



Kuih bulat gete kata orang Ganu... hehehe

8 comments:

izan mama mia said...

Assalamualaikum... wah pau yg digoreng... rangup diluar...nyum nyum....

zila norazila said...

Mcm kuih bom jgk yevkak..cuma inti jew lain..x pernh mkn

JaSSNaNi said...

tak penah makan kak.. nampak cam sedap.. bila la leh jalan2 ke pantai timur ni.. suka nak rasa makanan sana lak..

fazianbatrisyia said...

nama kuih pun tak penah dgr. masa belajar kat ganu dulu cam penah nampak tapi rugi lak tak rasa.

Qasey Honey said...

mcm pnh mkn la kuih ni kak Gee..tp lama dh kt tganu..xtau pon nma kuih ni dlu..sng2 nti bleh la try..

Faizah Eijah said...

xpnh dgr nama kuih ni..saya kt kelate..kiki..tpi apa je akk post mmg menarik...boleh try new resipi nih untuk family!!minum ptg be kan!!

izahdaut said...

uniknyaa.. mcm best jee

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015