Sunday, April 27, 2014

Kek Lapis Kukus Cream Cheese


Selamat petang buat sahabat dan rakan-rakan di luar sana... di petang minggu ini nampaknya k.gee ada kelapangan sikit, jadi merajinkan diri mengecis... Kek kukus cream cheese ini memang tak pernah jemu memakannya lebih-lebih lagi anak-anak dan famili sukakannya... rasanya taklah manis sangat dan lemak-lemak cream cheese tu menjadikan ia kek yag sungguh unik...


Gabungan coklat dan cream cheese yang sangat serasi dan mantop...!! Kek yg sedap, comel serta menyelerakan... walaupun resipinya panjang berjela tapi sebenanya ia mudah disediakan cuma godek2 dan kukus... hehehe cakap memang nudah kan...
 

Sekali makan pasti teringat-ingat sampai bila-bila... berhantu tau kek bercheese ni... kalau tak percaya cubalah...


KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

sumber : Hana's Family

loyang 8x8x3

BAHAN A

•250 gm cream cheese
•60 gm gula halus - hana kurangkan 50g shj
•1 biji telur
•1 sudu besar air
•1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara

1.Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.

2.Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.

3.Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)

•2 biji telur
•1 cwn gula halus
•1 sk vanilla
•sedikit garam
•1/2 cwn air panas didih
•1/2 cwn cwn susu segar/cair
•1/2 cwn minyak jagung/masak
•1 cwn tpng gandum*
•3 sudu besar sebuk koko*
•1 sudu kecil baking soda*
•1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-cara

1.Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.

2.Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.

3.Masukkan air panas,susu dan minyak.

4.Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.

5.Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

CARA MEMASAK

1.Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.

2.Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.

3.Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.

4.Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.

5.Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.

6.Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan


Nyum..nyum... sedaaap...



5 comments:

tun_telani said...

Salam kak gee.. nyummy!!! tun suka makan kek nih.. selalu juga buat utk open house.

Ayu said...

Assalam gee,
kek kukus lapis cheese ni ..nampak sedap..dah ramai juga yang mencuba..kita belum lagi..huhu...;(

Rina Audie said...

akak, choco cake dan cheesenya bener bener bikin ngiler....Boleh kirim ke rumah ya kak....

syapex said...

nyum3...
sgt suka kek yg ada cheese ni...

inahar ali said...

salam rindu gee..waduh x tahan akak nengok ciskek cekelat tuh..resipi dh lama simpan tp tak terbuat2 lagi..alahai!! nk minta sepotong sure udah licin kaann..hehe!

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015