Thursday, July 3, 2014

Bubur Lambuk


Kalau sebut pasal bubur lambuk pastinya terbayang bubur lambuk famous dari Kampung Baru kan... Menurut ceritanya resipi bubur lambuk Kampung Baru itu sudah berusia lebih 50 tahun namun sehingga kini keenakannya tetap kekal dan menjadi igauan penduduk Kuala Lumpur dan sekitarnya sampai sanggup berhujan berpanas dan berbaris panjang demi mendapatkan sebungkus bubur lambuk popular itu...  Wah! hebat kan... 


Kali ini k.gee masak bubur lambuk versi Terengganu kegemaran encik hubby... tapi ikut selera tekak sendiri lah... versi ala kadar... hehehe

BUBUR LAMBUK

Bahan :

1 cawan beras wangi - direbus bersama air sehingga menjadi bubur
5 ekor ikan selayang ~ direbus dan diambil isinya, tumbuk
1 mangkuk santan

5 biji bawang merah ~ hiris
5 ulas bawang putih ~ hiris
1 inci halia ~ hiris memanjang
2 sudu lada hitam ~ tumbuk

Pucuk paku merah / pucuk midin
Daun kaduk
Daun kunyit
Daun kesum
Garam secukupnya
Budu (jika suka)

Cara:

Satukan santan dan ikan yg sudah ditumbuk ke dalam bubur nasi tadi.  Masak sehingga mendidih. Bila sudah mendidih, masukkan sayuran, lada hitam yg sudah ditumbuk dan garam.  Tambahkan sedikit budu.  Kacau rata.  Angkat dan bolehlah dihidangkan. 
 

Hari ini bubur lambuk Trengganu, esok bubur lambuk kampung baru pulak...
yeeeehaaa...

3 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Rajin betul Gee masak bubur lambuk..
En suami akak selalu solat di Masjid Negeri Shah Alam.. so ambil bubur lambuk disitu jer :)

Ayu said...

assalam gee..kita pun suka bubur lambuk..tapi kalau nak buat style trengganu, susah sikit sebab banyak daun2 yg tak ada kat sini..normally kita guna daun kunyit& daun kesum aje...;)

Immanuel Kabuhung said...

Halo, Apa kabar?

Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

Salam hormat myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Selamat menunaikan Ibadah Puasa

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015