Sunday, January 17, 2016

Churros


Sebenarnya udah lama teringin nak buat kuih Churros ini... baru hari ini berkesempatan... bila belek resepinya nampak mudah dan bahannya juga ringkas sahaja... katanya churros sangat popular di Sepanyol, Portugis, Amerika Latin dan di Terengganu juga... orang Trengganu menggelarnya kuih belimbing... ada yang gemar ditabur gula halus dan sedikit cinnamon dan penggemar coklat pula cicah churros sama coklat cair... sedap dimakan hangat... garing di luar dan lembut di dalam...   


Pertama kali k.gee makan churros... rasanya ala-ala donut dan krim puff rupanya... patutlah anak-anak merengek suruh maknya buatkan... sedap rupanya... tambah bila dicelup coklat panas.. pergh! memang heaven! 


CHURROS / BELIMBING
Sumber : fb DARI DAPUR SEORANG AMATUR

1 cawan air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*

1 cawan tepung gandum
1 bj telur B




Cara2:

1. Satukn air, gula, garam, esen vanilla dan mentega dlm kuali (sy guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut... dan mentega tu cair...

2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk...

3. Terus je balik2 kan tepung tu smpai doh yg lembut terhasil... Kalau doh tu berketul2, pedulikn jee... Take ur time utk uli doh bg licin yee... tak perlu tergesa2  Doh yg cantik adalah doh yang licin dan agak kenyal. Tak melekat2 dekat tangan.

4. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk... Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tangan smpai betul2 sebati dn takde lg ketul2 tepung.


5.  Masukkn doh dlm piping bag... dan paipkn ats dulang yg dialas baking paper (tujuan xnk bg melekat je...)  Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag... klau piping bag nipis, kompom pecah.  Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh.

6.  Sementara dok paip Churros tu, blh la panaskn kuali minyak.  
Goreng smpai warna keemasan.
Jgn trlebih masa, nnti churros kita jd keras.


7.  Dip plak dlm hot coklat... mmg 'hot'



Sesuai untuk minum petang... cubalah

1 comment:

Azian Elias said...

salam kenal kak.

sy cari recipe Sambal bunga kantan.. dah jumpa.. yg akak punya macam best je.

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015