Saturday, January 2, 2016

Mee Kari koboi


Sudah 2 Januari 2016... Rasanya masih belum terlewat nak mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua yang mengenali diri ini di mana jua berada... Semoga tahun ini memberi sinar baru dan cahaya kecemerlangan dalam apa jua yang diceburi... Semoga sentiasa diberi hidayah, kekuatan dan ketabahan oleh Allah menghadapi cabaran dan ujian kehidupan yang penuh duri ranjau... Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat... 
Amin... 


Sajian pembuka tirai 2016...  mee kari koboi... ahai! kenapa koboi? Tak ada kerang,,, tak ada fish cake... tak ada fish ball... tak ada sayur... cuma yang ada dalam stok peti ais saja... tak banyak 'aksesori' sekadar ada beberapa ekor udang dan isi ayam 2,3 ketul... kebetulan ada telur puyuh belen buat sambal tumis kelmarin... kira aci lah tu.. kan? heee....



MEE KARI KOBOI

Bahan-bahan :

1 kg mee kuning
2-3 ketul ayam - potong kecil
Beberapa ekor udang
2 sudu besar rempah kari - bancuh dengan sedikit air
2 keping asam gelugor
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk kisar halus

2 biji bawang merah
2-3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
10 tangkai cili kering - rebus dan toskan

Bahan hiasan : Telur rebus dan  bawang goreng


Cara penyedaiaan :

  1. Panaskan air sehingga mendidih dan celur mee kuning seketika. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak, masukkan bahan kisar dan rempah kari. kacau sehingga naik bau dan agak garing dan betul-betul pecah minyak.
  3. Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak kemudian tuang sedikit air. Masukkan pula udang, santan, asam gelugor, garam dan gula.  Kacau hingga mendidih dan kuah masak.
  4. Hidangkan mee bersama bahan hiasan dan tuang kuah secukupnya.

Bihun kari pilihan encik suami... 




Ringkas... yang penting menyelerakan suami dan anak-anak...
Alhamdulillah


No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015