Sunday, January 3, 2016

Kuih Talam Keladi Berlauk


Sambil bersantai petang semalam, sempat k.gee intai-intai dapor FHA... paling teruja kisah sambal totok Jawa asli yang banyak kali diulang tayang dengan aneka sajian dan resepi yang menambat selera... Kalau di Pahang sambal totok ini dikenali sebagai sambal hitam... mungkin adik beradik kot.... cuma mungkin orang Pahang banyak tanam pokok belimbing jadi sambal hitam Pahang dibubuh belimbing yang direbus hingga hitam... yang pasti sambal hitam dan sambal totok gerenti pedas... kan FHA?


Bila tengok kuih talam keledek berlauk bersama sambal totok jawa asli oleh FHA, k.gee terus terliur... kebetulan sambal hitam ada stok dan keladi beli dari pasar malam pun ada... alang-alang dah 'ngences' ni kata orang Jawa... jom ke dapor!!  


TALAM KELADI BERLAUK 
Sumber : Intai-intai Dapor FHA,
Resepi : Shiela Spicesjourney

Bahan A

175g tepung beras
40g tepung jagung (k.gee tak letak)
20 g tepung gandum
1 liter santan
sedikit garam

Bahan B
1 biji keladi

Bahan C
Sambal Hitam Pahang (k.gee beli)

Bahan D
Daun bawang
Bawang goreng
Cili merah lembut.

Cara-cara memasak
1. Keladi dibuang kulit dan potong dadu.  Rebus sehingga empuk. Toskan airnya.
2. Satukan Bahan A dalam periuk dan kacau di atas perlahan sehingga naik wap.
3. Tuang ke dalam loyang yang telah dilengser sedikit minyak.
5. Masukkan keladi yang sudah empuk tadi dan sambal hitam di atasnya.
6. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
7. Angkat dan taburkan lagi Sambal Hitamdiikuti bawang goreng, daun bawang dan cili merah yg dihiris.
8. Sejukkan sebelum dipotong.



Jemput minum petang... wallah!

1 comment:

Othman Zan said...

Assalam. Bila masuk blogger masak.. mesti meleleh airliur.. haha

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015