Tuesday, January 12, 2016

Kurma ayam


Ini kurma ayam yg k.gee masak bersama nasi minyak untuk lunch kelmarin... ada berbaki 2,3 ketul k,gee panaskan dan cicah sama roti prata... cukuplah untuk menu makan malam kami berdua... anak-anak k.gee masakkan tomyam campur sama telur dadar.... 



KURMA AYAM
Resepi : Chef hanieliza

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil) 
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air] 
3 b iji kentang [belah 4] 
1 labu bawang beasr [belah 4] 
1 biji buah tomato 
2 biji lada hijau [belah 2] 
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa] 
1 biji limau nipis [ambil jusnya] 
2 s/b majerin 
minyak 
garam 

Bahan tumbuk 

5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
3 cm halia 

Cara: 

1. Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak.

2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.

3. Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendideh.

4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendideh dan agak pekat.

5. Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api.

6. Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.

7. Hidangkan dengan nasi atau roti.



Sedapnya kurma ayam... jemput laaa


1 comment:

LiNa_Pg said...

Sedap kurma tu..mkn ngn ns putih pun sedap..roti pun layan gak kan?

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015