Thursday, February 24, 2011

Gulai ayam belimbing buluh

Masa duduk di kampung dulu, belimbing buluh ini memang popular. Ada sahaja resepi yang mak buat menggunakan belimbing buluh ini. Ada sambal hitam, sambal belacan, halwa, masak asam, masak kari, acar, kerabu dan kadang2 tu belimbing buluh adik2 nyonyot dengan asam boi... Pendek kata macam2 la buat dibuat dengan belimbing buluh ni... Lagipun mak memang ada tanam pokok belimbing buluh di belakang rumah...

Selain boleh dibuat bagai2 menu dalam masakan, katanya belimbing buluh boleh mencuci dan mengilatkan kuku, boleh buat ubat batuk dan macam2 lagi... Daunnya apabila digiling halus dan dilumur boleh menghilangkan jerawat dan melembutkan kulit di muka, sakit-sakit sendi serta panau. Jika direbus pula, ia boleh menurunkan tekanan darah tinggi dan pitam. Banyak sungguh khasiat belimbing buluh kan...
Hmmmm... panjang pulak syarahan hari ini. Sebenarnya cuma nak kongsi resepi gulai ayam belimbing buluh yang akak masak semalam. Resepi dari mokcik Esoh, rakan sepejabat akak. Sedap dan menepati citarasa kami sekeluarga.

Bahan:
1/2 kg ayam-dipotong kecil
2 ulas bawang merah
1/2 inci lengkuas

1/2 inci kunyit hidup
4 biji cili padi
5 ulas belimbing buluh
1 mangkuk santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara 1. Kisarkan bawang merah, kunyit hidup, lengkuas dan cili padi 3. Masukkan ayam, santan cair serta bahan-bahan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk 4. Perasakan dengan garam dan gula. 5. Apabila ianya telah mendidih masukkan santan pekat. Tambahkan sedikit air jika ianya terlalu pekat. 6. Setelah ayam masak, masukkan belimbing buluh sekejap dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015