Monday, March 25, 2013

Ikan lampam tempoyak


Lunch apa tu? amboiii... sedapnya makan ketam telur masin yer... nak sikit.... mentang-mentang lah cuti sekolah rajin la pulak ke dapur yer... anak anak mesti suka dapat makan yang best best kan... hehehe... yang penting anak suka ibu bahagia...


Anak-anak k.gee suka menu yang pedas pedas... sama macam emak dan ayahnya... kalau tak pedas tak sah makan... hantu podeh!! Hari ini kami layan masak tempoyak ikan lampam.... first time makan... sedapnya... isi ikan lampam ini sangat lembut dan halus tapi  harus berhati-hati yer sebab ikan ini banyak tulangnya... bimbang anak anak tercekik pulak nanti... sambil-sambil tu hirup kuah tempoyak yang masam-masam pedas tu... adoyaii!! pendek kata ibu mertua lalu pon tak nampak... hehehe... hampir-hampir fengsan... kekenyangan !!




IKAN LAMPAM TEMPOYAK

1 ekor ikan lampam
4-5 sudu tempoyak
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
Daun kunyit dn daun kesum
garam dan gula secukupnya

Cara:

Bersihkan ikan dan potong 2 bahagian.  Tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga lumat.  Campurkan tempoyak dan gaul rata.  Masukkan ke dalam periuk bersama ikan tadi.  Tambahkan air, garam, gula, daun kunyit dan daun kesum.  Masak hingga mendidih. 



Jemputlah...

9 comments:

Marsita Yahya said...

Kak, sedapnya,

Azlita Aziz said...

Menu yang simple Gee tapi nampak sangat menyelerakan.. ^__^

Rohah said...

ermmm kak..enak ni..

Yatie said...

perghhhhhhh....menyelerakan sungguh....lapor tetiba....

hazila said...

Lama juga tak masak tempoyak ikan macam ni. sedap kan kak...

hana said...

meleleh air kiur menengoknyerrr!

ibundo said...

wargh....tak bole tahan....

mykitchen said...

Tangkap leleh gini kak gee...

Unknown said...

Terbaik..

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015