Wednesday, January 11, 2017

Kaswi goyang


Kuih tradisi memang 'tak lapok dek hujan tak lekang dek panas'.. evergreen sentiasa... dari zaman nenek moyang kita dahulu sehingga ke zaman serba canggih sekarang ini, kuih muih tradisi tetap digemari ramai... cuma sesetengah kuih telah diberi 'nafas' baru... gaya dan persembahan semakin menarik...  


K.gee pulak pantang tengok kuih muih tradisi 'lalu' di wall fb... tak kiralah wall sendiri atau rakan yang lain... mudah terpengaruh... terus terasa-rasa di tekak keenakan kuih tersebut... apalagi... balik rumah selongkar almari dan terus buat kuih yang diidam-idamkan... haa kuih kaswi goyang ini akibat terpengaruh dengan gambar kaswi yang terlentuk di fb si cantik manis Nor Hayati Ramlan lah... selang 2 hari selepas itu Ita Masam Manis pula tayang kaswi goyang nya di blog Masam Manis dengan kisah nostalgia yg sungguh menyentuh hati.... aduh laaa... itu pasal la mak gumuks... sindiran anak-anak... hehehe


KUIH KASWI GOYANG INUL

Resipi dari : Lyn Ab Rahman, NOr Hayati Ramlan, Ita Masam Manis

BAHAN:
1 1/3 cwn tepung gandum
1 1/3 cwn tepung ubi
5 cawan air
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
Sedikit kicap pekat manis-warna lg cntik
2 helai daun pndan- simpulkan
1 sudu teh kapur-bukan air kapur yea

Cara2
1.Msak kn gula psir dan gula merah
bersma air..masukkan daun pndan
2.Lepas suam msuk kn tepung tdi
bersma sedikit kapur...guna whisk
or blend pon bole .
3.Tapis kn ke dlm
loyang yg di sapu minyk
4.Kukus dlm 25 minit Siappp..
Dh sejuk gaul kn bersma kelapa putih
**Yatie tambahkan 2 sudu besar kicap pekat@ kicap karamel utk kuih kelihatan gelap spt diatas.Yatie guna loyang 10x10x2 inci dan kukus 35 minit.


Kaswi goyang Inul... pergh! compem sedap dan wajib cuba... mabeles 5 bintang you... !!!


2 comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015