Saturday, January 14, 2017

Lompat Tikam


Kuih lompat tikam... nama pencuci mulut yang begitu unik... konon ceritanya kuih ini berasal dari Majapahit sekitar tahun 1700... seorang dayang yang membawa dulang tersadung kaki pada bendul istana... Sultan terkejut lalu melompat dan tertikam dayang itu... sempena menghayati kisah tersebut Sultan Kelantan menamakan juadah ini sebagai kuih lompat tikam... wallahualam... 


Kuih ini memang popular dijual di Pasar Malam... cuma kadang-kadang kalau nasib tak baik, rasanya tidak dapat diterima tekak... teksturnya keras, kurang manis dan tidak terasa lemak manisnya... k.gee selalu juga kecewa bila balik ke rumah anak-anak merungut kuih lompat tikam yang mak beli tak sedap... kasihan pulak... 

Jadi... di hujung minggu begini, bolehlah k.gee mengambil kesempatan sediakan juadah kegemaran keluarga... buat sendiri baru puas hati, kan.. biasanya anak akan request begini..."yang putih tu buat banyak-banyak ye mak.. yang putih sedap... lemak berkrim... ' haaa... memang lah lapisan yang putih tu sedap sebab ianya bersantan berbanding lapisan hijau hanya air pandan sahaja... kalau di Kelantan, lapisan putih tu dibuat agak cair dan ada pulak lapisan pulut berwarna merah di atasnya... k.gee hanya buat dua lapisan yang hijau dan putih sahaja... Jom kita ke dapur.... boleh sediakan juadah minum petang nanti... Lompat Tikam yg yummy...!



Kuih Lompat Tikam
Oleh: Azie Kitchen

Lapisan hijau:
2 cawan tepung beras
3 cawan air
1 cawan air daun pandan
1/2 sk garam
1 sk air kapur 


Lapisan putih:
1 senduk leper tepung beras (sukatan menggunung)
2 cawan santan

1/2 cawan air
1/4 sudu kecil garam 


Pulut Merah (k.gee tak buat...)
1 cawan pulut - rendam terlebih dahulu
Santan cair secukupnya
Garam secukupnya
Sedikit pewarna merah 


Air gula melaka:

1 keping gula melaka
Air secukupnya
1 helai daun pandan


Cara lapisan hijau:

Gaul rata semua bahan lapisan hijau dalam mangkuk dan tapis. Kecairan mestilah bila senduk kayu diangkat tinggi, ianya mengalir laju dan tak melekat di senduk.

Masakkan adunan ini ke dalam kuali tembaga (jika ada) dan kacau atas api yang sederhana sehingga menggelegak. Mula mula saya kacau dengan whisk, lagi mudah. Lepas dah mengeras, baru guna senduk kayu.


1,2,3,4
Cikgu Zehan berbaju kebaya
bukan lompat sebarang lompat
lompat tikam kegemaran saya... 

jemputlah....

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015