Monday, January 23, 2017

Terung goreng kicap pedas


Terung adalah sayur feveret yang paling kerap menjadi hidangan keluarga k.gee terutama terung yg berwarna purple... samada terung bulat atau terung panjang, keduanya memang menu kegemaran ... encik hubby gemarkan terung bulat masak lemak cili api sama tulang ikan masin... k.gee pula gemarkan terung panjang digoreng cili padi, ikan bilis dan kicap... ada juga sekali sekala k.gee buat terung bakar dan dicicah air asam... apa juga menu terung, tetap jadi kegemaran kami...   


TERUNG GORENG KICAP PEDAS

3 biji terung panjang - potong kecil
Segenggam ikan bilis - digoreng garing
2 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam

Bahan untuk ditumbuk kasar:
10 ulas cili padi
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara:

Panaskan minyak dan goreng terung hingga kekuningan.  Angkat dan ketepikan.
Keluarkan sedikit minyak goreng terung tadi, dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk. Kacau. Masukkan sos tiram, kicap manis dan sedikit garam. Kacau lagi.  Akhir sekali masukkan terung dan ikan bilis yg sudah digoreng dan gaul sekata. Sedia dihidangkan.



Tak perlu lauk lain dah... yang ini pon sudah cukup membuat kami sekeluarga kekenyangan...
alhamdulillah...


1 comment:

Nina Mirza said...

Sedapnya...
Nina pun suka terung

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015