Sunday, January 15, 2017

Lempeng nyior daun bawang

 

Assalamualaikum...
Salam pagi minggu.. .

Biasanya di hari cuti begini ramai yang meronda ke Pasar Tani mencari sayur-sayuran kampung... pucuk ubi, pucuk paku, daun turi, jantung pisang, nangka muda dan sebagainyang... tidak kurang juga yg mengambil kesempatan berehat panjang di atas katil... berselimut hingga lewat tengahari... bangun untuk makan tengahari je nanti... hehehe... apa-apa pon semoga hari cuti di hujung minggu ini dapat kita manafaatkan bersama keluarga tersayang...


Hari ini k.gee sediakan hidangan ringkas untuk keluarga... lempeng kelapa daun bawang... daun bawang tu k.gee tanam di belakang rumah... rimbun bukan main daunnya... kebetulan ada kari daging berbaki lauk semalam, eloklah buat cicah lempeng... kan?



LEMPENG NYIOR DAUN BAWANG

Bahan-bahan:-
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut putih
Beberapa tangkai daun bawang - potong kecil
¾ sudu teh garam
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya

Cara membuatnya:

  • Campurkan kesemua bahan kecuali minyak masak dan gaul sebati
  •  Panaskan kuali leper dengan sedikit minyak masak.
  • Ambil sedikit adunan dan masak atas kuali leper
  • Balik-balikkan adunan sehingga bewarna kekuningan dan angkat
  • Hidangkan bersama kuah kari atau sambal kegemaran.


Jemput sarapan...



No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015