Wednesday, July 25, 2012

Iftar 4


Salam 5 Ramadhan 1433 H...
Anas r.a. menceritakan; Seorang lelaki bertanya Rasulullah s.a.w.; 'Ya Rasulullah! Apakah sedekah yang paling afdhal?'. Jawab Rasulullah s.a.w. "Sedekah pada bulan Ramadhan". (Riwayat Imam at-Tirmizi)

Jangan lupa “Senyum itu pun Sedekah”, Ceriakan Diri di Bulan Ramadhan”...
he he he.... 



Menu iftar kami semalam paling simple... cucur sayur cicah sos cili dengan secawan neslo panas... tapi makan nasi semalam bertambah-tambah sehingga menjilat kelima2 jari tau.... selera sungguh kami makan resepi power dari love2cookmalaysia... cuma k.gee guna ikan bawal sebab di Kuantan ni pon susah nak dapat ikan senangin... apapon resepi love ini memang sangat enak dan terbaek!! terima kasih bebanyak love.... muahhhhhs! Izinkan k.gee share resepinya di sini pula yer...


FISH SAMBAL / SAMBAL IKAN

Sumber : love2cookmalaysia
Olahan : gee-hut

Ingredients :~

10 blocks of fresh mackerel (k.gee guna ikan bawal)
2 tsp turmeric powder
few dashes of coarse blackpepper
5 shallots *
7 cloves of garlic *
1/2 inch ginger *
1/2 inch shrimp paste / belacan *
2 onions ~ sliced
5 tbsp dried chilli paste / cili boh ~ add or less to your preference (k.gee guna cili merah+cili padi)
2 stalks lemongrass ~ slightly crushed
1 tsp tamarind paste
salt
2 cups water
oil

Method :~

Rub fish blocks with turmeric powder, blackpepper and some salt. Leave aside for 15 minutes.
Using a food processor, blend smooth ingredients marked *.
Heat oil in a wok and fry the fish blocks until golden. Place on paper towel.
Using the same oil, stir fry the blended ingredients together with lemongrass for 1 minute.
Add dried chilli paste and continue stirring for another 5-7 minutes over medium heat, until the raw smell leaves.
Stir in the sliced onion and fry for another 1 minute. Pour water, tamarind paste and salt.
Allow the gravy to boil and thickens a little.
Place the fried fish blocks in the gravy and mix gently. Allow to simmer and check for sallt. Add if needed.
Dish out and ready to be served :)



Selamat mencuba...!

13 comments:

Tina Othman said...

terlir pulak tgk ikan bawal tu kak gee hehe

awal lagi ni, mengada nafsu makan tina ni lah

rahel said...

Wah..memang terliur nampak ikan sambal tu kak gee..

Mas said...

suka sambal ikan....
nnti nak buat juga laaa...

nursarah puteri said...

sedapnya. huhu. boleh cuba ni.

Yatie said...

kalau menu mcm ni mmng kegemaran akak, maunya bertambah2 nasi dan lauk kalau makan..menyelerakan sungguh..

ijayuji said...

Salam kak gee!! salam kerinduan n salam ramadhan buat akak sekeluarga di sanaaaaaa moga diberi kesihatan yg baik sepanjang melakukaan ibadah puasa n utk hari2 yg seterusnya jugak insyaAllah!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Gee...nampak sedap tuh!.Klu bersahur suka masak yg pedas2 sikit..br selera nk makan :D

Bicara Kak Noor said...

sedapnya Gee ikan tu terliur tengok pepagi ni macam nk try jugak tapi ikan boliawww lah

zila norazila said...

best pulak tgk ikan masak camtue..leh tiru la..dh buntu nk masak apa:)

nOOrsha said...

WAAHH,..SEDAP MENYELERAKAN NAMPAKNYE IKAN TU :)

LinaAkhtar said...

sungguh menyelerakn..blh la sbgai juadah berbuka puasa ni nti..nice resepi...ptg ni jom buat roaster potato...berbuka apa ptg ni semua?

Ayu said...

assalam gee,
lauk ni sedap buat sahur kalau kat rumah kita..adehhh kecurnya..

Rohah said...

tumisannya kering2 macam tu, memang teramat2 sedap..buat sahur ngan nasi panas2 , barulah berselera kan..