Friday, August 17, 2012

Cornflakes coklat dan jom balik kampong...


Sambil-sambil mengemas kain baju untuk balik kampung, sempat juga k.gee godek-godek cornflakes coklat ini dan anak-anak tolong masukkan dalam cup... berebut masing2 nak buat...  seronok pulak tengok gelagat mereka... taklah sorang-sorang berdondang sayang di dapor kannn....


Kukis mudah ini memang fav anak-anak... kalau setakat 1, 2 kilo memang tak cukup... Inipon dah luak  separuh balang... rasanya lepas raya nanti memang kena buat semula untuk bekalan mereka balik ke asrama.... 



CORNFLAKES CHOCOLATE
Resipi : K.Nor Secubit garam 

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji )

1 kotak besar cornflakes(325gm)
1 sudu besar madu
5 sudu besar mentega/marjerin
1 sudu besar gula
6 bar cooking chocolate/450gm
3 sudu besar peanut butter *optional
50gm cocoa butter
manik hiasan jika suka
papercup secukupnya

Panaskan mentega/marjerin dalam kuali hingga cair

Masukkan gula, madu dan peanut butter. Kacau sehingga gula larut. Selepas itu boleh lah dimasukkan cooking chocolate yg telah dipotong kecil2 supaya senang cair.

Bila kesemua bahan telah cair, masukkan cocoa butter, padamkan api dan kacau hingga cair dan masukkan cornflakes.Gaul hingga sebati.

Alihkan ke dalam bekas lain dan terus isikan kedalam papercup. Jika suka bolehlah tabur manik hiasan.

*Cookies ni tak perlu dipanaskan dalam oven semula. Kalau dipanaskan chocolate yg membaluti cornflakes tu akan cair dan mendap ke bawah papercup. Ini akan menjadikan ia tak melekat antara satu sama lain.

Cubalah.. insyaALLAH sedap..

*Jika coklat sudah mula sejuk, cornflakes payah sket nak stick antara satu sama lain. Boleh lah dipanaskan balik sekejap balance yg belum diisikan ke dalam cup (dgn api perlahan) pastu cepat2 isikan ke dlm papercup ya..

SELAMAT HARI RAYA SEMUA... JOM BALIK KAMPUNG!!!



2 comments:

zila norazila said...

salam kak gee
maaf zahir batin dari zila yer..berhati2 dijalan raya..:)..crnflks nie klu hidang laju jew bdk2 mkn..seronok:)

Nur-nba said...

Salam Aidilfitri buat Kak Gee.. Sedap tu buat biskut corn flakes.. memang ramai yg suka.