Tuesday, August 14, 2012

Oreo black beauty


Sayunya rasa hati.... Saat perpisahan semakin hampir... Ramadhan akan meninggalkan kita...  apakah masih ada Ramadhan untuk kita nanti....?


Ya ALLAH...
Ampunkan lah dosa-dosaku...
Ampunkan dosa kedua orang tua ku...
Ampunkan dosa anak-anakku
Ampunkan dosa adik-beradikku...
Ampunkan dosa sanak saudaraku...
Ampunkan dosa sahabat-sahabatku...
Ampunkan dosa umat islam di dunia ini...
Hanya Engkau Maha Pengampun..Lagi Maha Mengasihani..

semoga kita dalam keampunan dan keredhaan ALLAH hendaknya... aminnnnn


BISKUT OREO BLACK BEAUTY

by: Citarasawan
Resipi di ambi di : Blog Azlita Masam Manis & Yatie's Cooking


Bahan A

280 gm mentega
200 gm gula castor


Bahan B

250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder


Hiasan

Putih telur - saya ikut cara kak Ita
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant - saya pun ikut cara kak ita, tak letak


Cara2 membuat mengikut Citarasawan:

Pukul bahan A hingga kembang
Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
Tekan atas tray hingga habis.
Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
Paipkan dengan coklat putih.

Cara2 membuat ikut Kak Ita (saya ikut Kak Ita, mudah):

Doh yang telah siap gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
Kemudian golek2kan atas oreo hancur.
Susun dalam paper cup dan bakar.
Selepas tu boleh lah melorek atasnya.

Pesanan dari Kak Ita:

Biskut ni masa masak dia naik cantik & membulat. tapi bila dah keluarkan dari oven dia akan turun.. jangan panik dan ingat tak jadi pulak..



4 comments:

Asmah Yusof said...

Salam kak Gee....
Asz pun pernah buat kukis nie last year...mmg sedap!!! dan mudah sgt...:))

hazila said...

Banyak buat kukis ke kak? Simpan sikit ye, nanti kita datang beraya....

Qhaifa Nur said...

ingatkan nak buat kukis juga....
sedapnya...ada oreo lagi

AZLITA AZIZ said...

Salam Gee..

Dah banyak buat kuih Raya???

Nak beraya rumah boleh?? ^_^