Thursday, August 30, 2012

Rebung masak lemak


Selepas raya ni nampaknya dapur blogger suram saje... sunyi sepi... tak sehebat Ramadhan baru-baru ni, setiap hari ada saja sajian iftar yang ditayangkan... masih letih ke? atau masih berada di luar kawasan... rindu pulak pada sajian sedap rakan2 blogger...


K.gee pon tak berapa rajin sangat... tapi gagahkan juga diri ini menghapdet walaupun menu yang biasa-biasa saje... Juadah hari ini masak lemak rebung wif udang hidup, selera kampung... heeee.... sedap sungguh makan, bertambah2 nasi...



REBUNG MASAK LEMAK


1 bungkus rebung jeruk
300gm udang basah
5 biji cili padi  (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
5 ulas bawang merah
1inci kunyit hidup
sebatang serai dititik
sebiji kelapa diperah santannya
Serai dan daun kunyit
garam secukup rasa
Asam keping

Cara menyediakannya :-

Tumbuk cili padi, kunyit hidup, bawang merah hingga lumat.  Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk campurkan rebung dan sedikit air.  Masak sebentar.  Kemudian masukkan santan, serai, daun kunyit dan udang.  Masukkan asam keping dan garam secukup rasa . Kacau selalu supaya santan tidak berketul. 

Selamat mencuba...


No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015