Friday, December 28, 2012

Kuey teow sempoi jer..


Terang benderang panahan sang suria di pagi Jumaat ini... syukur alhamdulillah.... musim tengkujuh di Kuantan sudah berakhir barangkali... mudah2an yer...


Pagi ini tayangan menu campak2 aje... kueteow goreng... menu sempoi kata anak2... Masih teringat2 char kueteow 'kaw' yang kami makan di food court pasaraya Mydin di Trengganu baru2 ini... pergh!! memang terbaek!! mulanya ingat nak tumpang duduk jer sebab kaki dah lenguh menjelajah setiap ceruk di pasaraya Mydin tu, last2 bila hb oder char kueteow sedap tu terus slrup slrup slrup sampai kena order dua pinggan... dua pinggan??!! heeeeee.. kongsi dengan eQa laaa..... 


KUEY TEOW GORENG

BAHAN-BAHAN :

1 peket kue teow
200 gm udang , dibersihkan
1 cekak kucai - cuci bersih
100grm taugeh
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair

CARA :-

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dengan cili kisar hingga garing dan cukup masak. Kemudian masukkan udang, sos tiram, sos cili, kicap cair dan kicap manis dan gaul rata. Pecahkan telur dan masukkan kue teow, kucai dan taugeh dan kacau lagi hingga masak.  Angkat dan hidangkan.



Selamat menjamu selera...!


8 comments:

hazila said...

Salam kak gee. Nak tumpang sarapan lah. Hari ni malaa nak buat sarapan kat rumah.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..buh udang kasi lebih sikettttt...nyum nyum

Cheq Sue said...

kuetiaw ni feveret selamanya...masak la macam mana pun, sempoi ke havoc ke... memang sedap :)

Qasey Honey said...

Kak G..yg sempoi tu la yg lg sedap..kita yg tgk nipon tliur tau..

zila norazila said...

salam kak gee
dtg sini nk kutip udang tue..h ehehe lama x goreng ktw..sedapnye kak:)

tun_telani said...

sedap nmpk kue tiaw tu.. tun suka makan letak tauge byk2..

hana said...

salam kak.gee..
pg td sarapan kuh teow gak kat warung tp tak syedap la... kak.gee punya jugak yg nampak sedap! hihihi

Amie said...

Ni bukan lagi sempoi Gee tapi cukup mengancam selera.... adeeehhh sedap!