Subhanallah... terasa baru semalam peristiwa hitam itu berlaku... rupanya sudah sebulan lamanya... walaupun ianya masih menghantui diri dan perasaan ini tetapi kugagahi juga memadamkan tragedi pahit itu... ku panjatkan doa semoga Allah mengurniakan kekuatan dan ketabahan diri mengharungi dugaan dan ujian di dunia ini... amin ya rabb
Tiada yang istimewa dari dapor kak gee hari ini... sekadar memanaskan 'badan' dan 'tungku dapor' yang sudah lama sejukbeku... Tetiba pagi ini macam baru tersedar dari mimpi... rupanya sudah sebulan tidak berblogging dan sebulan juga tidak memegang kamera... prop pon sudah berdebu gamaknya... hehehe... bila selongkar sana selongkar sini... alahai resipi Biskut Suji Kristal ini saja yang ada dalam simpanan... menu-menu lain dan gambar-gambar yang bertimbun dalam folder lappy sudah lenyap disapu penyamun.... huk huk memang sedih... tapi apakan daya... Layan biskut yg comel ini ajelah yuk...
BISKUT SUJI KRISTAL
Resipi : Potret kasih
Olahan : gee-hut
Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus (k.gee guna gula aising)
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau
Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperti bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180′C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus.
6. Simpan dalam balang kedap udara.
** Terima kasih kepada yang masih sudi singgah sini....
3 comments:
Semoga k gee & family tabah. Geram la sana sini hot pasal pencuri. tak habis2 kan...geram jek. minta2 sempat taubat & kembali ke pangkal jalan.
Salam.
Eh Kak Gee!! Welcome back!
Awalnya buat kuih raya :)
Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhật và gửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ
Post a Comment