Monday, June 30, 2014

Som-som Ramadhan


Salam Ramadhan kareem dan selamat menunaikan ibadah puasa buat semua muslimin dan muslimat di mana jua berada... Semoga puasa kita mendapat keberkatan dan segala amalan di terima Allah swt..

Juga mohon maaf lahir dan batin andai ada silap dan salah, terkasar bahasa atau tersilap tutur bicara... dan semoga Allah sampaikan hajat kita menemui lailatul Qadar yang dicari.... Ameen Ya Rabb... 


SOM-SOM

Bahan-bahan :)

1 cawan tepung beras
5 cawan santan
1/2 sudu teh garam
Daun pandan

Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau rata.  Nyalakan api. Kacau sentiasa sehingga menggelegak dan bubur nampak berkilat.  Masukkan ke dalam mangkuk atau acuan yang digemari. Sejukkan.  Jika suka boleh disimpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan bersama sirap gula merah.   


Bolehlah buat untuk menu berbuka puasa hari ini...
selamat mencuba...



6 comments:

Norma NML said...

sedapnya..macam lompat tikam pun ada just bezanya lompat tikam ada pulut & lapisan hjau juga dibuat dari teping beras..:-)

Rohah said...

assalam kak..salam ramadhan...
sedap ni kak...kena pulak cuaca panas, mmg sesuai buat alas tekak time buka puasa

hazila said...

Salam kak Gee,

Menu yang begitu sinonim dengan bulan Ramadhan.

cheq da said...

Sedapnya...teringin jgk nk buat..

Yatie said...

Salam Ramadhan buat Gee sekeluarga, alahaiiii sedapnya tngk bubur som2 ni..kegemaran Yatie ni....sedap...

Yatie said...

Salam Ramadhan buat Gee sekeluarga, alahaiiii sedapnya tngk bubur som2 ni..kegemaran Yatie ni....sedap...

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015