Friday, September 28, 2012

Alahai...keras tangan


Sebenarnya dah lama teringin nak makan kek coklat tapi mood membaking agak dingin... sedingin cuaca di Kuantan yang setiap petang disimbahi hujan... Bila tengok kawan2 blogger dok buat tayangan amal kek yang comel2 mulalah tahap teringin sampai ke paras maksima...  hehehe... sebelum ia meletup baik lah k.gee cepat2 panaskan oven yer... dan start membaking.... yuk!


Huh...! baking sudah siap... tapi bab nak mendeko pulak satu problem.... aduh mak aiii...! kerasnya tangan k.gee ni... bukan setakat lemah bab mendeko... nak menembak pon terketar2 tangan dan kaki... macam kena simptom parkinsonism pulak... adoyai.... 


Apapun kita layan sajelah yer kek keras tangan k.gee ni... Resipi kek coklat moist ini k.gee selongkar di dapor Aina Bakery dan minta izin k.gee cnp di sini pulak yer... Kek coklat yang sangat best dan pasti buat lagi...


KEK COKLAT MOIST
Resipi dari : Aina bakery

Bahan A:

250 g butter
2 cwn gula halus
4 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 tsp esen vanila
1 tsp soda bikarbonate

Bahan B:

1 cwn air panas
1/2 cwn gula halus
1 cwn tepung koko
1 cwn susu segar/susu coklat
(semua bahan ini digaul rata-sejukkan)

Cara Membuat:

1. Pukul gula dan butter sampai kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul rata.
3. Masukkan tepung yg telah diayak bersama soda bikarbonate.
4. Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul rata.
5. Bakar sampai masak.

Topping Coklat:

1. 200 gm whipping cream
2. 500 gm cooking chocolate (potong dadu)
3. 2 tbsp butter

Cara:

1. Masak whipping cream sampai mendidih. Padam api masukkan dan gaul rata cooking chocolate tadi sampai likat dan masukkan butter.

(jangan ler guna masa panas, nanti tak cantik. biar sejuk atau biar semalaman dlm peti sejuk. nk gunakan kuarkan- yang ini boleh ler buat macam2. Nak buat bunga rose, shell...terpulangler kepada kita...)



Pic kelabu asap pon tak apa lah janji
kek nya sedap kan... hehehe... pujuk dia sendiri

daaa.... Salam Jumaat semua



8 comments:

Chah said...

heeee...keras tangan tkpe tapi hati tk keras kan kak gee? kek cekelat mmg all time feberet...sayapun mcm kak gee, bab nk deco tu alahai...kena betul2 mood rajin ada..hummm mood jugekkkk yg salah...;)

Marsita yahya said...

Singgah tgk & join,
byk nyer kek coklat kat blog semenjak dua menjak ni......
http://my-mintroom.blogspot.com/

Tina Othman said...

wah kek coklat

sedap tu, mmg all time peberet kalau berasaskan coklat ni

::Azura Rahman:: said...

salam kak gee...

keras tangan pon ttp menjadik choc cake tu.. sedap tu.. masuk perut kenyang jgk.. hehehe..

tun_telani said...

salam kak gee.. asal sedap je kak.. hehe.. tun pun jenis tangan keras kejunh, mmg jeles nengok org deco kek cantik2.

rahel said...

Takpe kak....yg penting kek coklat tu enak...mkn dengan hati yang senang..hehe.

inahar ali said...

woww..daapnyer gee!! bak akak sepotong..ada lg x??

Mas said...

kalau boleh bengkok tangan...
tak keras la tu kak gee...he3
cantik la kek tu kak...
meh sepotong...