Wednesday, September 19, 2012

Jalan-jalan... episod 1


Assalamualaikum... Salam ceria dan salam siaran buat teman-teman dan peminat dapor corat coret k.gee... Rindunya pada semua... maklumlah bila tirai syawal berlabuh, tirai dapor gee-hut pon berlabuh sama... senyap sunyi... hehehe... tuan tanah ke luar daerah you... ! 


Bermula hari Sabtu, k.gee balik kampung memenuhi undangan perkahwinan sepupu di Bentong... kemudian hari Ahad bertolak ke Melaka, bermalam di rumah anak saudara hb di Kelubung Jaya.... Malamnya kami ronda-ronda sambil makan asam podeh daging tetel di Bandar Melaka tapi tak dapat singgah di lain-lain tempat sebab keadaan jalanraya yang sangat sesak... kemungkinan ramai pelancong datang sempena cuti hari Malaysia... hajat kami nak naik river cruise pon terpaksa ditangguhkan ke hari esok memandangkn orang beratur menunggu giliran pon sudah macam ular kena palu... berlingkau-lingkau dekat 50 meter panjangnya... sabor je laaaa....



Esoknya hari Ahad kami bertolak ke Nyalas pula... perjalanan lebih kurang 30 minit dr Bandar Melaka... hb dah buat appointment untuk berurut badan... hb dah 2,3 kali berurut dengan pakcik tu... rasa ringan satu badan katanya... yang menariknya pakcik tu pandai 'menilik'... semasa kami sampai dia tiada di rumah... 10 minit kemudian dia tiba dan terus meluru ke arah Along anak sulung k.gee dan terus berkata, "Awak ni belajar pandai tapi malas... dan cepat melenting kan.." Ops... kami semua rasa terpegun... Betul lah kata-kata pakcik tu... memang pon perangai Along cam tu... dia siap boleh bgtau lagi keputusan SPM Along... Subhanallah... yang si kecik eQa tu pulak, pakcik tu kata, "awak ni kuat merajuk kan..."... hahahahahaaaa... kami semua serentak ketawa... apa tidaknya... memang tepat sekali si kecik eQa tu kuat merajuk... Lepas tu, k.gee tengok muka Ain anak dara k.gee dah panik dah sebab takut pakcik tu 'tilik' perangai dia pulak... huh... mujuuuuurr... dia tak komen apa2 pasal Ain... selamat aku! kata Ain.... heehehe...  



Hehehe... kita sambung kisah jalan2 esok pulak yer... ada 2 episod lagi tau... Jom layan nasi goreng udang (nasi goreng malas... ) resepi campak-campak jer... hehehee.... 

Bahan-bahannya : nasi semalam, bawang putih dan merah, cili padi dan telor. Cuma tambahkan udang yang digoreng dan goreng nasi menggunakan minyak menggoreng udang. Kalau suka boleh tambahkn pula perencah nasi goreng udang Seri Aji. Siap!

7 comments:

ibundo said...

hehe.. pakcik tu tak telek gee ke. Mesti dia kata 'ko ni kuat masak dan kuat makan' haha..
huu.. lama tak makan ikan bakau kat melaka.

Gee® said...

ibundo >
suspen gak dia telek gee hr tuu... kalau dia kata kuat makan takpe lagi takut2 dia tahu kita kuat bersopping... hahaha

adda syuhada said...

sambil dok baca2 terliur2 ngn udang k.gee tuh...dh brapax telan air liur nih..

zila norazila said...

he he heee seronok baca kak jee..udang tue pun menggoda btl:)

nur said...

mmm...dapppp..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda...

Qasey Honey said...

perghhhh...kecur tgk nasi goreng udang tu Kak G...mesti sedap ni..QH nk simpan yer resepi ni..tq

Mieza said...

kak gee...nasi goreng yang campak-campak tu la yang best kak...paling mieza suka bila mak goreng nasi dengan ikan kembung lebihan semalam..wahhh syedap..mak kata nama dia "nasi goreng bodo' hahahha