Thursday, September 5, 2013

Kek Lapis kukus cream cheese


Sedapnyaaa kek ni... lemak berkrim.... ! yummy...yummy!! Itulah komen adik adik masa k.gee hidangkan di jamuan hari raya baru-baru ini... sekali hidang terus licin... tak sempat nak klik klik lagi... nasib baik sempat tembak 2,3 foto blur sebelum dingap... memang sedap memang power memang bessstttt..... !!! Terima kasih tuan empunya resipi, k.gee kongsi di sini pulak yer, nanti nak buat lagi....




KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
Resipi : Yatiememories
Sumber : Hanamemories

BAHAN A

•250 gm cream cheese
•60 gm gula halus
•1 biji telur
•1 sudu besar air
•1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara

1.Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.

2.Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.

3.Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)

•2 biji telur
•1 cwn gula halus
•1 sk vanilla
•sedikit garam
•1/2 cwn air panas didih
•1/2 cwn cwn susu segar/cair
•1/2 cwn minyak jagung/masak
•1 cwn tpng gandum*
•3 sudu besar sebuk koko*
•1 sudu kecil baking soda*
•1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)


Cara-cara

1.Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.

2.Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.

3.Masukkan air panas,susu dan minyak.

4.Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.

5.Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

CARA MEMASAK.

1.Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.

2.Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.

3.Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.

4.Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.

5.Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.

6.Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.



Kek yang mudah disediakan dan sedap dinikmati....
memang berbaloi.baloi...
cubalah....



2 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

salam Gee,Memang nampak sedap, nak kena cuba juga ni

Dilah Naim said...

menarik ni, selalu nampak tapi belum pernah buat lagi.. ;-)

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015