Sunday, April 17, 2011

Jom lempeng...

Selamat pagi minggu...jeng..jeng..jeng...hari ini dapat idea masak Lempeng Nyior...yeehaaaa....!! kebetulan ada pulak sardin...fuhlamak...memang secocok la tu buat pencicah... 

Bancuh tepung gandum, nyior (kelapa parut laa...pilih yg agak muda sikit yek..) dan air garam.  Biar agak cair sikit bancuhannya, kalau pekat nanti keras pulak lempengnya. Panaskan non-stik pan dan lenserkan sedikit minyak. Letakkan 1 senduk adunan dan tutupkan pan dengan tudung [buatkan bentuk kecil..nampak comel] Masakkan dgn gunakan api paling minumum. Sedap dihidangkan dengan sambal sardin, gulai daging atau apa sahaja yang digemari.  Sesuai untuk sarapan pagi....Selamat mencuba...

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015