Friday, April 1, 2011

Sudah pulih...

Alhamdulillah...blog akak dh pulih sikit...sudah mandi bunga petang tadi...harap-harap ok lah...So, akak post n3 resepi  yg tergendala tu...

Resepi Rich Cheesy Blueberry Bread Pudding oleh chef idaddapor

Bahan-bahan:

•200 gm cream cheese....biarkan seketika di dalam suhu bilik supaya lembut
•2 biji telur
•20 gm butter
•130 gm gula
•100 mls whipping krim
•Air perahan lemon dari 1 hiris kecil lemon
•3-4 keping roti
•Blueberry jem yang mencukupi
•Sedikit essen vanilla
•Biskut Marrie yang mencukupi utk base
•1 biji epal dibuang kulit dan didadu kecil
•Badam cincang yg mencukupi / apa2 sahaja kekacang ikut selera anda

Cara-cara:
•Panaskan oven lebih kurang 10 minit
•Pukul cr.cheese bersama gula hingga ringan, masukkan butter, telur, essen vanilla dan pukul lagi sehingga sebati.
•Masukkan pula whipping ceram, air perahan lemon.....pukul lagi
•Alas bekas / loyang dengan cooking sheet / sapu dengan sedikit butter atau marjerin pada loyang.
•Patahkan biskut marrie kepada 2. Susun biskut pada dasar bekas pembakar/loyang. Jika masih ada lagi ruang biskut tidak menutupi dasar loyang..patahkan biskut kecil sedikit...tutupkan bahagian yang masih terdedah.
•Siat2 kan roti kecil2 sambil mengaturnya di atas kepingan biskut yg dlm loyang tadi. Sapu sedikit jem blueberry pada siatan roti yg diatur tadi.
•Taburkan separuh daduan epal.
•Kemudian baru curahkan adunan cheese ke atasnya
•Tabur lagi baki epal, sapu lagi dengan blueberry jem dan akhir sekali taburkan badam cincang.
•Bakar lebih kurang selama 35 minit dalam suhu 180 C.

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015