Wednesday, April 27, 2011

Selera kampung

Menu makan malam semalam ikut selera kampung...Sambal Podeh Bunga Kantan...Memang dah lama tak masak sambal ni sebab di sini bunga kantan mahal harganya... kalau di kampung pakat petik jer tak payah nak beli tak berabis makan pon, banyak pokoknya di tepi rumah...
Biasanya bunga kantan digunakan dalam kuah laksa penang... tapi kalau buat sambal podeh macam ni sedap juga... memang betoL2 punya podeh...berapi ko...!!


Sambal Podeh Bunga Kantan

# 3 kuntum bunga kantan (yg belum kembang)
# 10 ulas cili padi - tumbuk
# 2 ulas bawang merah
# 1 biji bawang besar
# 1 cwn ikan bilis
# Minyak masak
  1. tumbuk bawang merah dan cili padi hingga lumat
  2. tumbuk ikan bilis separuh lumat
  3. tumis semua bahan yang telah di tumbuk.
  4. masukkan bunga kantan yang dimayang halus. 
  5. masukkan garam, asam keping dan sedikit air.
  6. gaul rata dan biarkan ia kering sedikit.
  7. Sedap dimakan dengan ikan goreng atau ikan pekasam....Cubalah....
Ops : ralat sebab pic kurang memuaskan...kamera cap ayam...huuuuu

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015